Støtteforeningen for Dansk Forsorgshistorisk Museum modtager Handicapprisen 2015
Den 3. december er den internationale handicapdag, og i Slagelse markeres dagen med en uddeling af årets Handicappris. Handicaprådet og Slagelse Kommune giver i år prisen til Støtteforeningen for Dansk Forsorgshistorisk Museum.
Støtteforeningen gør en stor indsats i forhold til formidling af de udviklingshæmmedes historie til gavn for både uddannelsesområdet og den almindelige folkeoplysning, og derfor belønnes de i dag med årets Handicappris.
”Støtteforeningen for Dansk Forsorgshistorisk Museums gør et stort arbejde i at formidle et stykke Danmarkshistorie om de udviklingshæmmede – fra en isoleret tilværelse til et liv på lige fod med alle andre. Støtteforeningen kan nu tilføje en fornem pris for det fornemme stykke arbejde,” siger udvalgsmedlem i Handicap og Psykiatri, Jørgen Andersen (A).
Museet drives i dag af Støtteforeningen for Dansk Forsorgshistorisk Museum, og museet er det største af slagsen i hele Norden. Formidlingen og organiseringen af museets udstillinger i den tidligere køkkenbygning på Andersvænge varetages af en gruppe på 10 frivillige. Museet blev oprettet i sin tid for at bevare og formidle den glemte historie om åndssvageforsorgen, så den aldrig gentager sig. Samtidigt ønsker museet at give en nutidig kritisk indgangsvinkel på den på den måde, vi behandlede udviklingshæmmede på, før de fik samme rettigheder som alle andre mennesker.
”Vi gør rigtig meget for at fastholde, formidle og bevare de udviklingshæmmedes historie ved museet på Andersvænge. Vi fokuserer på at være et aktiv for både Slagelse Kommune som uddannelses by og vore samarbejdspartnere, men også et aktiv i den almindelige folkeoplysning. Det er et stort klap på skulderen at modtage sådan en pris for det stykke arbejde, som de frivillige på museet er med til at yde,” siger formand for Støtteforeningen for Dansk Forsorgshistorisk Museum, Kirsten Rosenkilde.
Der er stort fokus på at museet anvendes som et aktiv for både uddannelsesområdet og folkeoplysningen. Derfor samarbejder museet med en række foreninger og uddannelsesinstitutioner på Sjælland bl.a. University College Sjælland, hvor museets frivillige og museets arkiver står til rådighed uddannelserne.