Bare et lille nys, et hop eller et host kan være en udfordring, hvis man har problemer med at holde på vandet. Men det er de færreste som får gjort noget ved det og i stedet lever med generne. Sådan behøver det absolut ikke at være. Slagelse Kommune tilbyder bækkenbundstræning, så mange igen kan kvitte bleer og bind, og det tilbud har vakt stor begejstring hos mange.

Ens livskvalitet kan blive stærkt udfordret, hvis man konstant skal være i nærheden af et toilet eller altid bruge ble eller bind, fordi man har svært ved at holde på vandet. Men det er desværre virkeligheden for rigtig mange danskere, som lider af inkontinens. I stedet for at leve med generne kan der i mange tilfælde gøres noget ved det.

– I ca. 70 % af alle tilfælde kan behandling af inkontinens lindre eller fjerne symptomerne. Det gør jo også, at livskvaliteten bliver markant bedre, for inkontinens har ofte store sociale konsekvenser, da mange ikke taler åbent om problemet og netop derfor heller ikke får søgt om hjælp til at få det løst, fortæller Eva Grabas, fysioterapeut i Sundhed og Træning.

Jytte Ryge og Eva Grabas

Læg tabuet på hylden og søg hjælp

Én som har været meget åben omkring sin inkontinens er Jytte Ryge, der for noget tid siden fik en kræftdiagnose. Umiddelbart efter var der ikke vandladningsproblemer, men de opstod som senkomplikation. Hun kontaktede derfor egen læge, der henviste til Slagelse Kommunes kontinenssygeplejerske.

– Jeg har haft rigtig stor gavn af bækkenbundstræningen, så jeg ikke længere skal frygte et host eller et nys på samme måde som før. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at ikke flere benytter sig af tilbuddet, men i stedet vælger at leve med generne. Inkontinens skal ikke være et tabu, og slet ikke når der er god mulighed for at gøre noget ved det. Det kræver, at man selv får taget kontakt til sin egen læge, men så kører det hele jo derfra. Derfor har jeg også selv valgt at være meget åben overfor både familie og veninder og opfordret dem, der er i samme båd som jeg var, til at søge hjælp, for det er virkelig det hele værd, fortæller Jytte Ryge.

Ny tryghed og større livskvalitet

– Det er vigtigt, at borgere med inkontinensproblemer får lavet bækkenbundstræning og gerne meget tidligt i forløbet, for der er ingen grund til at leve med generne, når der i langt de flestes tilfælde kan gøres noget ved det. Derfor har vi sat denne træningsindsats i gang, og vi får rigtig mange positive tilbagemeldinger fra borgere, som føler, at træningen har ændret noget betydningsfuldt for dem, så de har fået en ny tryghed og livskvalitet. Det virker som så lille en gene at leve med, men det er der jo slet ingen grund til, siger Eva Grabas, fysioterapeut i Sundhed og Træning.

I Slagelse Kommune er der mulighed for at blive henvist til bækkenbundstræning. Hvis du oplever symptomer på inkontinens, er det derfor vigtigt, at du henvender dig til din praktiserende læge eller kontinenssygeplejersken hurtigst muligt. Tilbuddet er for kvinder og mænd over 18 år bosat i Slagelse Kommune, der lider af inkontinens og er gratis.