De nuværende idrætsfaciliteter skal udnyttes bedre og de nye idrætsanlæg, man vil etablere, skal være tilpasset borgernes ønsker og behov. Det er i korte træk målet for syv kommuner heraf Slagelse Kommune, der nu går ind i et banebrydende samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) for at få forløst målsætningen.
Fra en undersøgelse i 2016 ved DIF, at kun meget få kommuner arbejder strategisk med deres idrætsfaciliteter. Det går i sidste ende ud over borgernes idræts-deltagelse. Jo bedre en kommune udnytter de eksisterende idrætsanlæg og jo bedre en kommune imødekommer borgernes ønsker og behov for nye faciliteter, jo flere får dyrket motion til gavn for folkesundheden og i sidste ende sparer kommunen udgifter på sundhedsområdet.
Derfor indgår Slagelse Kommune nu i et nyt samarbejde med DIF om udvikling af en ny facilitetsplan. Sammen med seks andre kommuner er Slagelse foregangs-kommune, der nu gør en ekstraordinær indsats for at styrke borgernes muligheder for at dyrke idræt og motion. De øvrige kommuner der deltager i samarbejdet er Randers, Odense, Guldborgsund, Gentofte, Greve og Lejre.
Fokus på både bredden og eliten
For at løfte kvaliteten af kommunernes idrætsfaciliteter er det nødvendigt med en langsigtet indsats. Den kommende facilitetsplan skal derfor heller ikke stå alene, men skal understøtte kommunens øvrige politikker herunder også ambitionerne inden for eliteidræt. Den kommende facilitetsplan vil understøtte både bredde og elite.
– Den kommende facilitetsplan skal naturligvis spille sammen med vores nuværende idrætspolitik fra 2015, så de sammen kan være en endnu stærkere ramme om udviklingen af både vores idrætsliv og –faciliteter. Vi gør rigtig meget for at sikre, at både eliten og bredden har de optimale muligheder for at træne og yde deres bedste, og til det arbejde hører også en facilitetsplan. Med den i hånden sikrer vi, at vi fortsat kan tilbyde det, som borgerne har brug for og efterspørger, siger formand for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget Troels Christensen.
Kort om samarbejdet
Det nye samarbejde vil fokusere på selve planlægningsarbejdet, og det vil i praksis sige formuleringer af politikker og strategier for idrætsfaciliteter. Men inden fingrene kan sættes til tastaturet, er der en længere undersøgelsesfase, hvor analyser skal kortlægge udnyttelsesgraden af de eksisterende idrætsfaciliteter og borger-møder skal være med til at dokumentere borgernes ønsker og behov.
DIF byder ind med faglig sparring til det arbejde og stiller op med proceskonsulenter i de sammenhænge, som de syv foregangskommuner ønsker det. Derudover er det planen at de syv kommuner og DIF skal afholde dialogmøder for at erfaringsudveksle.