Regninger, lån og SKAT er måske ikke det mest spændende, når solen skinner, og man har fri fra studie eller arbejde. Alligevel trodsede et hold unge det gode forårsvejr og deltog i forløbet Styr på Økonomien. Caroline valgte at investere 3 eftermiddage i sin økonomi, hvilket hun er rigtig glad for, da det har givet hende et bedre overblik over sin økonomi.
– ”Mange unge får ingen økonomisk opdragelse i skolen og hvis man heller ikke har mulighed for at lære om økonomi hjemmefra, så betyder det, at rigtig mange unge får nogle dårlige vaner og træffer nogle dyre valg. Måske bliver regningerne ikke betalt til tiden, og mange begynder at låne penge”, fortæller Caroline, der er 23 år og næsten færdig som elev i Bilka.
Sidst på måneden
Caroline lever på det, som hun selv betegner som en stram økonomi.
– ”Økonomi og regninger er tit den kedelige pligt på to-do-listen, som man ikke lige får taget seriøst. Når man lige er flyttet hjemmefra vil man hellere bruge denne frihed på shopping, sjov og ballade. Mange unge mangler derfor penge sidst på måneden, og man finder ud af, at det ikke er frihed alligevel, for regningerne skal betales, og der skal mad på bordet. Jeg sørger for at have pasta og ketchup i skabet til sidst på måneden, for budgettet er ikke stort. Hverdagsøkonomi fylder meget, og det er hårdt, når der sidst på måneden ikke er flere penge”.
De svære penge
Dårlig økonomi kan have langvarige konsekvenser for de unge og deres liv og trivsel, og Caroline fortæller, at det er lidt tabubelagt at tale om økonomi blandt unge.
– ”Vi snakker ikke meget om økonomi, men vi snakker om, at vi for eksempel ikke har råd til shoppeturen eller en tur i biografen, eller at man kun har råd til billetten, men ikke sodavand og popcorn. Det er selvfølgelig ikke så sjovt. Jeg synes dog mine venner og jeg er godt til at italesætte, at vi ikke har råd, hvorimod jeg kender flere, der i stedet siger, at de ikke har tid til at tage i biografen eksempelvis. Det påvirker mange, at de ikke har råd til de sociale ting, og så siger de bare i stedet, at de ikke har tid. Det er aldrig sjovt at se alle ens venner på Facebook og Snapchat lave alt muligt sjovt, som man ikke selv har råd til”.
Styr på Økonomien
Caroline synes selv, at hun har ret godt styr på sin økonomi, men hun ville gerne have bedre overblik over sit budget.
– ”I forløbet Styr på Økonomien har jeg lært rigtig meget om budget og lån, og det har været meget brugbart. Vi ved jo godt, at det kan være en fælde med alle de nemme kviklån, og selvom man hører rygterne om, hvor meget man skal betale af, så er det alligevel fristende. Det kom bag på mig, hvor dyre de her lån faktisk er, når man kigger på ÅOP (red. Årlige Omkostninger i Procent), og hvor dyrt og skidt det bliver i længden. Der var nogle rigtig gode cases, der illustrerede det, så man kan se, hvor meget det havde hjulpet, hvis man havde sparet lidt op hver måned fremfor at låne pengene. Det var en kæmpe forskel”.
Caroline var også glad for emnet om digital sikkerhed og de gode spareråd.
– ”Det var særligt godt med fokus på opsparing og eksempelvis julegaver, og det skal jeg helt sikkert have oprettet. Julen er hård for mange, og jeg synes faktisk ofte, at det tager noget af juleglæden, fordi økonomien fylder så meget”.
Samarbejde sender de unge godt på vej
Forløbet Styr på Økonomien er et samarbejde mellem Danske Bank og Økonomirådgivningen. Baggrunden for samarbejdet udspringer af et fælles formål om at give de unge en god økonomisk forståelse. Dennis Kristjansen, Filialdirektør i Danske Bank udtaler: – ” Som bank er og bliver vi et spejlbillede af det samfund, som vi er en del af. At give unge mennesker gode råd til at komme godt fra start er måske en af de vigtigste forskelle, som vi kan gøre. Derfor er vi særligt glade for at tage del i et forløb som dette – ligesom vi samarbejder med folkeskoler, de videregående uddannelser og initiativer som blandt andet pengeugen”.
Caroline er glad for, at hun meldte sig.
– ”Kurset har givet mig et bedre overblik over min økonomi. Jeg kan se værdien af en budgetkonto og skal bestemt have lavet både en budgetkonto og en opsparingskonto, så regningerne på forsikringer og licens ikke vælter det hele. Nu ved jeg for eksempel også, at hvis jeg en dag vil stifte familie eller købe et hus, så kan man ikke bare gå op til banken og låne en masse penge uden at have sparet noget op selv”.
For et hold unge er der sået et frø til en økonomisk bevidsthed, der forhåbentlig vil klæde dem godt på til fremtiden. Der er nok at holde styr på, og man bliver ikke ekspert på et par gange, men når først bevidstheden omkring budget og lån er vakt, er det et godt afsæt til en sund økonomi.
Om Økonomirådgivningen
Økonomirådgivningen er et samarbejde mellem
• BoligKorsør
• Fællesorganisationens Boligforening Slagelse (FOB)
• Skælskør Boligselskab
• Slagelse almennyttige Boligselskab
• Slagelse Boligselskab
Formålet med Økonomirådgivningen er at nedsætte antallet af
• Inkassosager
• Udsættelser hos de beboere, som kommer bagud med huslejen
• Andre restancer til boligorganisationerne
Efter en projektperiode fra 2013-2016 har de fem boligorganisationer valgt at gøre tilbuddet til beboerne permanent.
Økonomirådgivningen kan kontaktes på tlf. 23 44 00 52.
Læs mere her: www.økonomirådgivningen.dk