Det seneste år er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret steget markant – også i Vest- og Sydsjælland. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Men vi er ikke i mål. Derfor står Kræftens Bekæmpelse klar på årets Femina Kvindeløb, den 5. juni i Slagelse, for at dele de vigtige budskaber om HPV-vaccination og forebyggelse af livmoderhalskræft med endnu flere kvinder.
Siden maj 2017 har Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen kørt informations-indsatsen ’Stop HPV – Stop livmoderhalskræft’ med det formål at øge tilslutningen til HPV-vaccination. Her et år senere begynder vi at kunne se resultaterne af indsatsen. Nye tal fra Statens Serum Institut viser således, at andelen af færdigvaccinerede piger fra årgang 2004 er steget fra 12 pct. til 42 pct. på landsplan.
Vest- og Sydsjælland har i høj grad bidraget til den positive udvikling. Tallene for vaccinations-tilslutningen i landsdelen er steget fra 10 pct. til 38 pct. det seneste år for årgang 2004. I Slagelse er tallet i dag 43 pct.
Parterne bag indsatsen glæder sig over, at flere nu takker ja til at blive HPV-vaccineret og over, at mange forældre har genvundet tilliden til vaccinen. De håber nu at nå målet om, at op mod 80 pct. af alle 12-årige piger tager imod tilbuddet om HPV-vaccination, sådan som det tidligere har været. Det kræver en ekstra indsats, og at de vigtige budskaber når helt ud i de danske hjem.
Femina Kvindeløb: Sammen om at stoppe livmoderhalskræft
Som en del af informationsindsatsen vil ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’ være med på Femina Kvindeløb i år for at uddele information om HPV-vaccination og livmoderhalskræft og tage en uformel snak med løberne på pladsen. Til Femina Kvindeløb samles 18.000 kvinder for at løbe, hygge og få masser af inspiration til velvære, og Kræftens Bekæmpelse glæder sig til at være med.
”Hver dag får en dansk kvinde konstateret livmoderhalskræft – en frygtelig sygdom, der også rammer helt unge kvinder. Heldigvis har vi en sikker vaccine, der kan forhindre 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er dét gode budskab, vi ønsker at fortælle alle de seje kvinder, der deltager i løbet,” siger projektleder Louise Hougaard Jakobsen fra Kræftens Bekæmpelse.
Et hold af engagerede frivillige fra Kræftens Bekæmpelse vil være til stede på teltpladsen, og et hold af kvinder, der alle har haft livmoderhalskræft tæt inde på livet, vil løbe med på ruten. Alle er velkomne til at kigge forbi Kræftens Bekæmpelses stand. Her kan man bl.a. få en snak med en læge, teste sin viden om HPV-vaccination og få taget et billede med sin løbemakker i en fotoboks.