Den seneste skolebørnsundersøgelse i Slagelse Kommune viser, at 37,5 % af de 11-16-årige ikke sover tilstrækkeligt om natten. Det påvirker skoledagen, og det er særligt et problem i de ældste klasser, hvor mere end 59 % sover for lidt.
Ligesom skoleferien er slut, bør de sene nattetimer ved iPad og Netflix gå samme vej, hvis skoledagen ikke skal blive en kamp at komme igennem.
Slagelse Kommunes Skolebørnsundersøgelse fra 2014 viser, på linje med landsgennemsnittet, at 37,5 % af eleverne fra 5. til 9. klasse sover under de anbefalede 8 timer per nat. Et nærmere kig på 10. klasse viser, at hele 82,9 % af drengene og 72,4 % af pigerne får for lidt søvn, og det kan påvirke mulighederne for indlæring:
– For lidt søvn er desværre et problem, vi ser ofte ude på vores skoler, og når man ikke er udhvilet, falder koncentrationen. Det bliver sværere at tage læring til sig, ligesom det kan resultere i en forstyrrende adfærd i forhold til de øvrige elever, fortæller skolechef Per Kensø.
Mobil og tablets hæmmer søvnen
Selvom børnene nærmer sig de ældste klasser, er det fortsat vigtigt med faste rammer omkring sengetid, så de unge ikke så nemt lader sig forstyrre af f.eks. venner, der sender sene beskeder. I følge Sundhedstjenesten i Slagelse Kommune oplever man ofte børn og unge, som ved sundhedssamtaler selv svarer, at de ikke sover nok.
– Når man er 15-16 år, kan det være svært selv at styre sin sengetid, når vennerne bliver ved med at skrive på Snapchat, eller man gerne vil nå at se det nyeste afsnit af en serie på Netflix. Dertil påvirker skærmenes lys søvnhormonet, der gør det sværere at falde i søvn. Forældrene spiller her en stor rolle i forhold til de gode sovevaner, som er så vigtige, fordi en god søvn giver energi til en hel dag i skole- og fritidslivet, fortæller leder af Slagelse Kommunes Sundhedstjeneste, Bodil Bahnsen.