RTS skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om spritkørsel:

Cirka hver 10. dansker har inden for det seneste år kørt bil, selv om vedkommende var i tvivl om sin promille, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. I juli vil en landsdækkende kampagne og politikontrol ramme sommerens mange spritbilister.

Kreditering: Rådet for Sikker Trafik
Der bliver drukket godt med alkohol i den danske sommer. Vin, øl og kølige drinks bliver nydt, når vejret er godt, og folk mødes til grill, strandture, havne- og byfester samt festivaler. Det øger risikoen for, at flere vil forsøge at liste en brandert hjem bag rattet.

I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 1.071 personer, svarer 11 % af de adspurgte, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om, hvorvidt deres promille var for høj. Særligt de yngre mænd er villige til at tage chancen og køre hjem efter at have drukket alkohol, viser undersøgelsen (se tallene til sidst i pressemeddelelsen).

– Alkohol påvirker alle de vigtige sanser, som vi skal bruge til at køre sikkert i trafikken. Er man det mindste i tvivl om sin promille, så lad bilen stå. Hvert år sker der ulykker, der kunne have været undgået, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

For at forebygge spritkørsel på vejene gennemfører Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 72 af landets kommuner i hele juli en kampagne mod spritkørsel. Med en ny kampagnefilm vil man opfordre omgivelserne til at blande sig, hvis en person vil køre efter at have drukket for meget alkohol.

– Mange synes, at det er svært at blande sig, derfor kan det være en god ide at tænke over, hvordan man vil gribe det an, inden man står i situationen. Hvis folk fx kommer i bil til en middag eller fest, så spørg dem, før I serverer første glas, hvordan de har tænkt sig at komme hjem. På den måde får man indirekte sagt, at de ikke skal drikke alkohol, hvis de har tænkt sig at køre, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan man kan man se den nye kampagnefilm og få flere gode råd til, hvordan man stopper en person fra at køre spritkørsel.

Politikontrol på vejene
Selv om stort set alle danskere tager afstand fra spritkørsel, så sigtede politiet alligevel flere end 6.000 personer sidste år for at køre med en for høj promille i blodet. Heraf blev de 1.163 personer sigtet i sommermånederne juni og juli, viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Derfor er politiet også på vejene i hele landet i juli og holder ekstra øje med trafikanter, der kan tænkes at køre spritkørsel.

– Der vil være kontrol i hele landet, også i forbindelse med større arrangementer såsom koncerter, byfester, motorcykeltræf etc. Og vi vil kontrollere hele døgnet, så hvis man er i tvivl om sin promille dagen efter en fest, så lad bilen stå, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Det viser undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden:
Har du inden for det seneste år kørt bil, selv om du var i tvivl om, hvorvidt du havde drukket mere end tilladt?”.

  • Ja, en enkelt gang: 7 %
  • Ja, et par gange: 4 %.
  • Nej: 87 %
  • Ved ikke: 2 %

Især de yngre og mændene har taget chancen med at køre, selv om de var i tvivl om deres promille:
Blandt mændene siger 13 %, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Det tilsvarende tal for kvinder er 8 %.

Blandt de 25-35-årige siger 15 %, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. For de 36-50-årige er tallet 13 %, mens 8 % af de 51-60-årige har kørt, selv om de var i tvivl om deres promille.
(Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, juni 2019).

Fakta:
32 personer blev dræbt i spritulykker i 2018 og 364 personer kom til skade – heraf 183 alvorligt.
(kilde: Vejdirektoratet):

Gode råd: Sådan undgår du at køre spritkørsel:

  • Hvis du ved, at du vil drikke alkohol, er det sikrest at lade bilen stå.
  • Aftal på forhånd, hvem der skal køre hjem.
  • Hav alkoholfri drikkevarer klar, hvis du får gæster, der er i bil.
  • Lad bilen stå, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har drukket for meget til at kunne køre lovligt.
  • Grib ind, hvis du ser en person fiske bilnøglerne frem, selv om han/hun har fået for meget at drikke til at kunne køre lovligt.

Mere viden om spritkørsel:
Se opskrifter på alkoholfri drinks, og få gode råd til, hvordan du kan stoppe en person fra at blive spritbilist.