Et fast arbejde er målet. 100 småjobs på op til et år er midlet. En ny type indsats i Jobcenter Slagelse skal nu hjælpe unge ledige med at komme hurtigere i job eller finde deres drømmeuddannelse.
Al erfaring viser, at unge, der bare arbejder få timer om ugen, har lettere ved at få et fast arbejde. Dét, at de unge får erfaringer med at gå på arbejde og på den måde bliver trygge ved at være på arbejdsmarkedet, øger nemlig modet og lysten til at søge job.
– Den bedste hjælp, Jobcenteret kan give vores unge ledige, er erfaring med et rigtigt arbejde. Ved at vi investerer i at de får prøvet kræfter med arbejdsmarkedet, tror vi på, at vi kan hjælpe dem i job hurtigere, siger Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Slagelse Kommune Thomas Clausen (Ø).
Men småjobs kan også hjælpe til, at man som ung får øjnene op for, i hvilken retning, man kan uddanne sig. Og skulle den unge begynde på et studie, kan man lave stillingen om til et studiejob.
– Det er også vores håb, at de unge gennem småjobbene kan snuse lidt til nogle af de brancher og jobs, hvor vi ved, at vi kommer til at mangle faglærte, f.eks. SoSu’er og sundhedspersonale. Hvis vi kan få flere unge til at se mulighederne hér, og beholde jobbet under uddannelsen, vil deres jobchancer efterfølgende også være store, siger Sofie Janning (A), næstformand i Social- og Beskæftigelsesudvalget.
En indsats, der kan udbredes.
Indsatsen fungerer ved, at Slagelse Kommune ansætter de unge rundt omkring i kommunen, hvor der kan findes egnede opgaver, der pt. ikke bliver løst. Her vil den unge, som alle andre, skulle skrive en ansøgning og til en jobsamtale, for at få stillingen. Selvfølgeligt med hjælp og sparring fra Jobcenter Slagelses Ungeafdeling. Undervejs i ansættelsen vil den unge blive fulgt tæt af jobcenteret, så udfordringer kan løses løbende.
I første omgang skal småjobbene oprettes i Slagelse Kommune, men håbet er, at lokale virksomheder og regionerne med tiden vil hjælpe til med småjobs. Har man gode idéer til småjobs, hjælper jobcenterets virksomhedsservice og konsulenter med at udvikle mulighederne. Indsatsen skal i første omgang køre gennem hele 2020, hvorefter den evalueres og eventuelt udbredes.