Sommeren er højsæson for ukrudtsbekæmpelse. Men hvert år får GF Forsikring utallige henvendelser fra uheldige borgere, der har været lidt for ivrige med det brandfarlige haveredskab.
Haveejere på Vestsjælland kender til den evindelige kamp mod ukrudtet. Det pibler frem med uønsket vækst mellem bl.a. terrassefliserne. Derfor tyer mange også til den lidt mere bekvemme måde at fjerne ukrudt på end at ligge på alle fire: Nemlig ukrudtsbrænderen og dens effektive afbrænding.
Skader kan ske for alle og enhver
Men en enkelt vildfaren glød kan lynhurtigt udvikle sig til store brande, som dræber mere end blot ukrudt. Det fortæller GF Forsikring, der bl.a. har lokalt kontor i Slagelse, og som hvert eneste år får mange henvendelser fra kunder, der fx er kommet til at brænde havemøbler, skure og carporte af med deres ukrudtsbrænder.
– Jeg tror, at mange undervurderer, hvor farlig sådan en ukrudtsbrænder kan være. I virkeligheden er det jo en kæmpestor lighter, som man går og brænder med. Og vi har desværre set utallige eksempler på, at det kan gå galt, fortæller Per Haulund, der er skade- og policedirektør i det kundeejede GF Forsikring og fortsætter:
– Det handler som regel om, at folk er lidt for lemfældige med ukrudtsbrænderen og kommer for tæt på bygninger og lignende. Og så er der mange, som ikke lige får tjekket, at gløderne er helt væk, inden de forlader haven. Og sådan en glød kan altså gøre stor skade, hvis den får lov til at ligge og ulme.
Mere end 300 udrykninger
At ukrudtsbrændere er et brandfarligt haveredskab, kan de også nikke genkendende til i brandvæsenet, som ifølge Danske Beredskaber sidste år rykkede ud til intet mindre end 336 brande, der var startet med en ukrudtsbrænder. Dertil kommer alle de mindre brande, som haveejerne selv har nået at slukke, inden det blev nødvendigt at kontakte brandvæsnet.
– Det er meget vigtigt, at det ikke er for tørt, når man brænder af, og det må heller ikke blæse. Vælg gerne dagen efter en regnvejrsdag til at få bugt med ukrudtet, slutter skade- og policedirektøren fra GF Forsikring.
Hvis det går galt med ukrudtsbrænderen, er det husforsikringen, der dækker skader på hus og have, mens indboforsikringen dækker, hvis der kommer brandskader på eksempelvis havemøbler. Som haveejer og ukrudtsbrænderbruger skal man dog være opmærksom på, at forsikringsselskabet faktisk kan nedsætte erstatningen, hvis de vurderer, at man har handlet groft uagtsomt i sin brug af ukrudtsbrænderen.
7 gode råd til sikker ukrudtsbrænding
1. Lad ukrudtsbrænderen blive i haveskuret i blæsevejr og tørre perioder.
2. Brænd kun ukrudtet, når det er fugtigt. Du kan eventuelt vande det, inden du går i gang, eller vente til dagen efter en regnvejrsdag.
3. Hold god afstand til buske, træer og bygninger.
4. Hav altid vand i nærheden, når du bruger ukrudtsbrænderen. Så kan du hurtigt slukke små brande.
5. Brænd ikke ukrudtet af – det skal faktisk kun svitses kortvarigt for at visne.
6. Vær sikker på, at du ikke efterlader gløder i ukrudtet. De kan nemt blusse op og antænde større arealer.
7. Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med mærkaterne.