Studiestart: For mange vestsjællandske unge rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring i Slagelse.
Når man lige er flyttet hjemmefra, budgettet er stramt, og SU’en er lille, kan forsikringen være et nemt sted at spare penge. Sådan tænker mange nye studerende, der i den kommende tid flytter hjemmefra og dermed selv skal til at tage hånd om voksenting som husleje, varmeregninger og forsikringer.
Men det kan blive en dyr fornøjelse at fravælge forsikringen – eller vælge den forkerte – hvis man kommer ud for en ulykke, får stjålet sine ting eller kommer til at gøre skade på andres ejendele. Derfor er det vigtigt at tegne en forsikring. Og bor man som mange andre unge i et bofællesskab, behøver det faktisk ikke at være så dyrt.
Løber en risiko
– Vi oplever, at mange unge er i tvivl om, hvorvidt de har brug for en forsikring. Nogle regner med, at de automatisk er dækket af forældrenes forsikring, og andre sparer bevidst forsikringen væk, fordi de ikke mener, at de får brug for den, fortæller Per Haulund, Skade- og policedirektør i det kundeejede GF Forsikring, der er kendt for sin overskudsdeling.
Men de mange vestsjællandske studerende, der i denne tid flytter hjemmefra for at starte på et nyt studie bl.a. i Slagelse, har stort set alle sammen brug for en forsikring. Det er bare ikke sikkert, at de er klar over det, lyder det fra GF Forsikring.
– Uanset om man skal bo på kollegium, i egen lejlighed eller i et bofællesskab, så er det vigtigt, at man træffer et oplyst valg om, hvordan man ønsker at være forsikret, og hvilken risiko man er parat til at løbe, siger Per Haulund.
Muligt at dele udgiften
Som regel skal man have sin egen forsikring – også selvom man fx bor på kollegium sammen med en masse andre unge. Men der er enkelte undtagelser. Hvis man bor i et såkaldt bofællesskab, hvor der er en fælles stue, så kan man hos mange forsikringsselskaber faktisk deles om forsikringen, og det er en del billigere pr. person end en almindelig én-persons-forsikring.
Og netop muligheden for at dele er en oplagt mulighed for mange under uddannelse, da delelejligheder og bofællesskaber vinder frem i de store studiebyer, hvor det bliver sværere og sværere for de studerende at få råd til deres helt egen lejlighed.
For andre vestsjællandske studerende kan løsningen være at få mor og far til at afholde udgiften. Hos GF kan forældrene eksempelvis tilkøbe en tilvalgsdækning til indboforsikringen, der dækker udeboende børn, indtil de fylder 26 år.
– Uanset hvad er det vigtigt at tale med sit forsikringsselskab for at høre, hvad der er den bedste løsning. Har man tid, kan det også være en god ide at forhøre sig hos et par forskellige selskaber for at være sikker på, at man har fået den bedste pris og dækning, slutter Per Haulund fra GF Forsikring, der har kontor i bl.a. Sorø, Holbæk og Slagelse.
Forsikringstjek for unge – Hvornår har du brug for en forsikring?
Indboforsikring
Forestil dig, at du mister alle dine ting på én gang og skal erstatte alting: Ny mobil, ny computer, nye møbler, nyt køkkenudstyr, nye studiebøger, ny cykel og nyt tøj fra inderst til yderst. Den dag, skaden sker, er det mange tusinde kroner at betale selv.
Ansvarsforsikring
En ansvarsforsikring er mere vigtig, end du lige aner. Den dækker nemlig, hvis du bliver gjort erstatningsansvarlig. Det vil sige, hvis du fx ødelægger andres ting eller bliver skyld i, at andre kommer til skade eller bliver uarbejdsdygtige.
Retshjælp
Med en retshjælpsforsikring kan du få dækket sagsomkostninger til visse private retssager, fx i en erstatningssag, eller hvis du bliver uenig med din udlejer.
Id-sikring
Pludselig får du regninger for varer, du ikke har bestilt. Eller du får afslag på kviklån, du ikke har søgt om. Det kan være tegn på, at din identitet bliver misbrugt. Med en id-sikring får du rådgivning og hjælp til at stoppe misbruget.
Ulykkesforsikring
Du kan ikke forsikre dig mod ulykker, men med en ulykkesforsikring har du det bedst mulige udgangspunkt for at komme oven på igen. En ulykkesforsikring giver dig erstatning, hvis du kommer ud for en ulykke – fx en knæskade i forbindelse med sport eller et trafikuheld. Derudover dækker din ulykkesforsikring også udgifter i forbindelse med genoptræning efter en ulykke.
Rejseforsikring
Rejser du meget? Så kan du have brug for en rejseforsikring, som blandt andet dækker hjemtransport, lægehjælp, hospitalsindlæggelse og erstatningsrejse, hvis du bliver syg eller kommer til skade på ferien.