Arla er allerede blandt verdens mest klimaeffektive mælkeproducenter. Og andelsmejeriet tager nu endnu et klimaskridt, når Arlas tre største, danske friskmælksmejerier i Slagelse, Hobro og Christiansfeld samt fire terminaler bliver 100 procent CO2e-neutrale.
Det sker først og fremmest ved hjælp af grøn strøm, når Arla køber grøn strøm fra danske vindmøller og biogascertifikater svarende til 100 procent af mejeriernes energiforbrug. Det sikrer en årlig CO2e-reduktion på 26.000 tons.
Den grønne strøm tager Arla 84 procent ad vejen mod 100 procent CO2e-neutrale mejerier. Resten af CO2e-påvirkningen udlignes ved køb af klimakreditter – også kaldet klimakompensation.
”Vi er rigtigt glade for, at vi nu kan levere friske mejeriprodukter til forbrugere i hele landet, der er produceret på 100 procent CO2e-neutrale mejerier. Det er den foreløbige kulmination på den grønne omstilling af vores mejerier,” siger Hanne Søndergaard, koncerndirektør for global marketing og innovation i Arla. Hun fortsætter:
”Vi får nu opfyldt vores ønske om, at mejerierne udelukkende kører på grøn strøm. Det er vigtigt både af hensyn til vores egne klimaambitioner og for at understøtte den danske efterspørgsel på vedvarende energi. I den forbindelse køber vi kun oprindelsescertifikater, der kommer fra navngivne danske vindmøller og biogasanlæg med RED/ISCC-certifikater.
Arla investerer i 35 mio. i reduktion af el og varme
Den grønne strøm og biogas er dog langt fra det første skridt i mejeriernes arbejde med klimatiltag. Arlas mejerier sorterer og genanvender affald og reducerer løbende sit energiforbrug gennem effektiviseringer. Og der er vægt bag ordene. Arla har netop valgt at investere 35 mio. i initiativer, der skal reducere elforbruget med 30 procent og forbrug af naturgas med 66 procent. Det sker gennem investeringer i nyt udstyr, der blandt sikrer udnyttelse af restvarme.
”De mange tiltag på mejerierne gør, at vi løbende kan reducere vores energiforbrug og behovet for klimakompensation. Nu er vi i gang. Og vi er stolte af at kunne tilbyde danskerne mejeriprodukter, der er produceret på et CO2e-neutralt mejeri,” siger Hanne Søndergaard.
Alle Arlas mejerier i hele verden står tilsammen for fire procent af Arlas samlede udledning. Projektet med at gøre de tre friskmælksmejerier CO2e-neutrale er i første omgang et pilotprojekt i Danmark og Holland, men planen er løbende at indfase flere mejerier i projektet.
Fakta
• Arla reducerer mejeriernes klimaaftryk ved køb af grønne oprindelsescertifikater fra danske vindmøller og biogasanlæg svarende til 100 % af energiforbruget på de tre mejerier.
• Ved køb af grøn strøm forventes Arla at spare 26.000 tons CO2e om året
• Arla kompenserer for den resterende del af mejeriernes CO2e-udledning ved at investere i internationale klimaprojekter med fokus på træplantning og skovbevarelse.
• Det nye tiltag sker på Arlas tre største friskmælksmejerier i Slagelse, Hobro og Christiansfeld samt fire terminaler.
• Arla køber grønne oprindelsescertifikater til grøn strøm, og herved reduceres mejeriernes CO2e-udledning med 84 procent.
• Certifikaterne er klasse B-certifikater fra navngivne danske vindmøller og biogasanlæg med 2. generation RED/ISCC-certifikater.
• Oprindelsescertifikaterne til biogas er baseret på affald og gødning.
• Mængden af CO2e-udledning, som Arla neutraliserer gennem klimakompensation, svarer til 16 procent af mejeriets CO2e-udledning.
• Arla klimakompenserer ved at investere i tre projekter i Østafrika. Amazonas i Brasilien samt i Indonesien. I Østafrika plantes nye træer, mens investeringen går til bevaring af regnskov i Indonesien og Amazonas.
• Arla har valgt projekter, der er certificerede med Verified Carbon Standard, som er en globalt anerkendt standard inden for klimakompensation. Det betyder, at de tre projekter lever op til de absolut højeste krav til klimakompensation på markedet.
• Klimakreditterne fra projekterne er ”ex-posts”. Det betyder, at klimaeffekten er opnået, når Arla køber kreditterne. Træerne er derfor vokset og har optaget kulstoffet.
• Alle Arlas mejerier i hele verden står tilsammen for ca. 4 procent af Arlas samlede CO2e-udledning (’cradle to gate’, dvs. at distribution er medregnet).
• Arlas har en klimaambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med 30 procent pr. kilo mælk inden 2030 og blive klimaneutrale i 2050.