Appen SAFE – der er udviklet af Psykiatrien i Region Sjælland til at hjælpe mennesker, der begår selvskade – er blandt de fem nominerede til Danske Regioners pris for Årets Borgerinddragende Initiativ 2020.
SAFE er en app, der kan hjælpe mennesker, der er selvskadende, med redskaber til at afværge adfærden. Appen kan også hjælpe pårørende og personale, der gerne vil hjælpe dem, der skader sig selv for at lindre svære følelser og tanker med fysisk smerte.
Appen indeholder 32 beroligende metoder. Metoderne hjælper med at flytte fokus, skabe ro og give alternative handlemuligheder. Det kan f.eks. være at tegne smukke
mønstre, at gå og mærke jordforbindelsen, at trykke på bobleplast, røre ved et blødt tøjdyr, bryde en negativ tankespirl ved at drikke en kold sodavand eller spise en chili, tygge knækbrød med fokus på rytmen.
Amanda er med til at udvikle appen – og bruger den selv.
– Det er fedt, der er så mange muligheder. Der er strategier og metoder for enhver. Det giver super god mening for dem, der har behov for at lave en fysisk kriseplan, som de kan bruge, når de får det skidt. Man kan afprøve de forskellige metoder og udvælge dem, der passer til én, siger 22-årige Amanda Bonnevie Christophersen, der er bruger og medudvikler af appen.
Selv bruger hun metoder som ballstick-massage, bagning, at snakke, gåture og være sammen med sin hest.
Brugerne ville have en app.
Brugere, pårørende, sundhedsprofessionelle samt Foreningen landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) har været med til at udvikle appen. Desuden har der også været en ingeniør og en antropolog med i arbejdet. Appen udsprang af et ønske hos brugerne selv om at udvikle nye metoder, der kunne hjælpe dem med at håndtere deres egen selvskadende adfærd.
– Det har været en borgerstyret proces hele vejen igennem. Borgerne havde et behov, og de ville have denne her app. De var fulde af ideer til, hvad den skulle kunne, og hvordan den kan hjælpe dem i deres hverdag, fortæller projektleder Lene Berring fra Psykiatrien Region Sjælland. – Håbet med appen er, at vi kan komme ud til borgerne, inden de bliver selvskadende. Vi vil meget gerne nå de unge i gymnasiet og på andre uddannelsessteder samt deres forældre tidligt. Så lige nu er vi i gang med at udbrede appen.
Flere ideer og ønsker.
Amanda Bonnevie Christophersen har flere ideer og ønsker til appen: – Jeg håber, vi kan udvikle appen, så den også kan bruges til angst og uro. Det er mange af de samme metoder, der virker. Og så er mit store mål, at appen bliver koblet på
Sundhedsplatformen, så man i ro og mag kan lave strategier, som personalet så kan se i journalen, hvis man bliver indlagt. Så kan de se hvilke værktøjer, der virker, og hvordan de kan hjælpe.
Vinderen af prisen Årets Borgerinddragende Initiativ 2020 afsløres ved Danske Regioners generalforsamling den 2. april 2020.
FAKTA Hvad er selvskade?
Typiske eksempler på selvskade er at skære, brænde, bide eller slå sig selv. Den fysiske skade er ofte overfladisk, og hensigten er ikke at begå selvmord eller ødelægge kroppen, men at få det bedre. At lindre svære følelser med fysisk smerte, der kan “overdøve” og berolige, når man befinder sig i et følelsesmæssigt kaos. Selvskade ses især blandt børn og unge, og opstår typisk i alderen mellem 12-17 år. Selvskade forekommer både hos personer med og uden psykisk sygdom.
Du kan læse mere på www.lmsos.dk. Du kan læse hele pressemeddelsen her.