Den 29. marts behandler byrådet i Slagelse Kommune årsberetningen fra kommunens borgerrådgiver, Lone Engly. Beretningen dækker kalenderåret 2015.
I beretningen samler borgerrådgiveren op på henvendelser fra borgerne i løbet af året og orienterer byrådet om de områder, hvor der er plads til forbedring. Borgerrådgiveren kommer med forslag og anbefalinger til forbedringer i kommunens forvaltning.
Det fremgår blandt andet af beretningen, at borgerrådgiveren i 2015 havde 346 henvendelser fra borgere, heraf var der 111 klager over sagsbehandlingen. De øvrige henvendelser drejede sig primært om råd og vejledning.
Færre klager over sagsbehandlingen
Borgerrådgiveren konkluderer i årsberetningen, at der er tale om en positiv udvikling med et fald i antallet af klager over sagsbehandlingen på 35 procent fra 2014.
”Det er min opfattelse, at kommunens arbejde med at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen har haft en positiv effekt. Færre borgere har klaget over sagsbehandlingen, og særligt antallet af klager over lang sagsbehandlingstid er faldet over de seneste tre år”, siger borgerrådgiver Lone Engly.
Selvom klagerne over sagsbehandlingstiden er faldet, er det fortsat dette område, som de fleste borgere klager over. Klagerne over sagsbehandlingstiden er sammen med klager over vejledningen af borgerne og personalets optræden de tre områder, som medfører flest klager. Fælles for mange af borgernes henvendelser er fortsat, at kommunikationen mellem forvaltningen og borgerne kunne blive bedre.
Positiv udvikling, men stort læringspotentiale
Der er iværksat mange initiativer for at forbedre kommunikationen, opfølgningen og de faglige kompetencer. Det er borgerrådgiverens opfattelse, at der er et stort læringspotentiale på tværs af kommunens afdelinger. De initiativer, der har haft effekt på ét område, kan inspirere andre områder til at iværksætte tilsvarende initiativer.
”Jeg har bedt administrationen om at fokusere på mere service og mindre myndighed. Noget tyder på, at det er ved at slå igennem, når man ser på antallet af klager. Det er jeg rigtig godt tilfreds med”, siger borgmester Stén Knuth (V).
Borgerrådgiveren har i sin beretning fremsat en række anbefalinger for kommunens videre arbejde med at forbedre sagsbehandlingen for at fastholde den positive udvikling. En af anbefalingerne omfatter løbende opfølgning af effekten af de iværksatte initiativer, så administrationen hurtigt kan sætte nye initiativer i gang, hvis det skønnes nødvendigt. En anden anbefaling omfatter nye procedurer for at sikre, at telefoniske beskeder bliver noteret og videregivet til borgerens sagsbehandler, og at administrationen sikrer dokumentation herfor.