Mange tusinde børn og unge får de kommende år fantastiske muligheder for at hacke, opfinde, teste og designe i avancerede værksteder, som skal styrke deres teknologiforståelse og digitale dannelse.

Syv kommuner får nu en unik mulighed for at koble kreativ og teknologisk læring gennem bevillinger fra Villum Fonden. Med en samlet støtte på 37 mio. kr. vil Herning, Hjørring, Kolding, Randers, Slagelse, Viborg, og Ærø kommuner etablere makerspaces, hvor elever kan udforske og bruge digitale teknologier til at løse virkelighedsnære problemer.

I et makerspace får eleverne hands-on erfaring med fx programmering, robotter, 3D-print og designprocesser. Værkstederne åbner dørene for kritisk og konstruktiv tænkning omkring teknologi, samtidig med at børnene får nogle praktiske færdigheder:

“Vi oplever, at makerspace-undervisningen i skolerne er båret af en undersøgende og kreativ tilgang til læring, hvorigennem eleverne får både nye færdigheder og en viden, som er nødvendig i en stadig mere teknologisk avanceret verden. Med de nye bevillinger skabes der rum for, at børn og unge får grundlæggende færdigheder og en dyb forståelse af teknologiens indflydelse, så de ikke kun bliver tech-brugere, men også tech-forstående borgere, der kan bidrage i og til en bæredygtig digital fremtid”, siger fondsrådgiver Jette Hundahl Mikkelsen fra Villum Fondens område for børn, unge og science.

Herning vil bruge teknologi og kreativ tænkning til at stimulere entreprenørskab og skabe en egentlig makerkultur
En af de kommuner, der har fået støtte i år, er Herning, som er i fuld gang med at styrke teknologiforståelse og kreativ tænkning hos børn og unge. Projektet bliver en central del af kommunens arbejde med at fremme teknologiforståelse, anvendelsen af digitale teknologier i alle fag og stimulere innovative kompetencer og entreprenørskab hos alle børn og unge:

“Udover at etablere lokale Makermiljøer, vil vi rigtig gerne skabe en stærk Makerkultur for alle kommunens børn og unge. Det kræver blandt andet, at vi lykkes med at danne nogle åbne Makermiljøer, hvor teknologierne er synlige og tilgængelige”, forklarer Allan Bjørnskov, Leder af UngHerning og projektleder på ansøgningen til Villum Fonden.

Villum Fonden bevilliger ca. 7 mio. kr. til projektet, der løber over fireårig periode fra 2024 til 2027.

Pressefoto