De to bygningsklynger i det nye kvarter Kvægtorvet i Slagelse og renoveringen af en muremestervilla på Bjergbygade bliver i år hædret med bygningspræmieringen. Samtidig får seniorbofællesskabet Hesselbjerg og renoveringen Vrængegård ved Bisserup hædrende omtale.
Mandag eftermiddag blev årets vindere af Slagelse Kommunes Bygningspræmiering afsløret af borgmester Knud Vincents ved prisoverrækkelsen på Slagelse Bibliotek. I år var tre nybyggerier og fire renoveringer nomineret, og dommerkomitéen har valgt både at hædre et nybyggeri og en renovering med bygningspræmieringen.
Nybyggeriet, som modtager årets bygningspræmiering, er de to bygningsklynger på Frejas Vænge, nr. 1-51 og 2-22 i Slagelses nye bydel Kvægtorvet. I kategorien renovering, er det renoveringen af en murermestervilla på Bjergbygade, som også tildeles årets bygningspræmiering. Derudover har dommerkomiteen besluttet at seniorbofællesskabet Hesselbjerg og renoveringen af Vrængegård ved Bisserup får hædrende omtale.
Præmien til vinderne af bygningspræmieringen består af en bronzeplade til opsætning på bygningen samt et diplom til bygherre og arkitekt. Derudover modtager vinderen også en check på 5.000 kr. Bygherre og arkitekt bag de to bygninger, som får hædrende omtale, modtager hvert et diplom.
Prisen er sponsoreret af det lokale landinspektørfirma Skel.dk og af det lokale tømmer- og snedkermester Niels Lien.
Dommerkomiteen skriver om vinderen af bygningspræmieringen: Frejas Vænge 1-51 og Frejas Vænge 2-22.
Bygherre: PFA Ejendomme
Udvikler og bygherrerådgiver: DEAS Asset Management
Arkitekter: AART (Mangor & Nagel)
To bebyggelser i den nye bydel Kvægtorvet.
Man ser i dag en ny bydel tage form nord for Slagelse station. Bydelen hedder Kvægtorvet og er planlagt som en fortætning af det centrale Slagelse. Man finder i denne bydel en række klynger af byggeri, der samtidig med at de tilpasser sig den overordnede plan også gives en individuel karakter igennem udformning, farver og detaljer.
To nye klynger står nu færdige. Hver især er de to klynger fine, men set i sammenhæng med hinanden og den øvrige by, oplever man dem som to vellykkede bybebyggelser, der er med til at skabe en smuk karakter i den nye bydel.
Den første bygningsklynge er Frejas Vænge 1-51. Denne bygningsklynge indeholder 104 ungdomsboliger. Bebyggelsen er i fire til fem etager og har to karakterfulde sider. Ydersiden er givet et industrielt udtryk med reference til 1900 tallets industriarkitektur og indersiden er beklædt med en åben ankomst- og opholdszone orienteret mod et stort og fælles gårdrum.
Den anden bygningsklynge er Frejas Vænge 2-22. Denne bygningsklynge indeholder en boligbebyggelse med familieboliger. Bebyggelsen er opdelt i fire dele med forskellige bygningshøjder. De fire bygningsdele er på smuk vis placeret omkring et indre gårdrum og skaber med sine forskellige bygningshøjder en naturlig overgang mellem den nye bydels høje bebyggelse og nabobebyggelsen eksisterende byggerier.
De to bebyggelser Frejas Vænge 1-51 og Frejas Vænge 2-22, tildeles en bygningspræmiering for på smuk vis at realiserer lokalplanens intentioner om en smuk, velfungerende og varieret arkitektur.
Dommerkomiteen skriver om vinderen af bygningspræmieringen: Bjergbygade 9
Bygherre: Torben Simonsen
Tømrermester: Jesper H. Christensen (JHC-byg)
Murermester: Tim Christiansen (TC BYG)
Bjergbygade 9 er en murermestervilla fra 1916, tegnet af den lokale arkitekt Hans Peter Graves.
Bygningen fremstår velbevaret og stort set original, med mange smukke detaljer og har en bevaringsværdi på 3.
I sommeren 2024 er taget udskiftet af ejer. Her tager valg af tagsten, skorsten og murede rygninger/grater mm. udgangspunkt i de originale tegninger og er tro mod stilens egenart hvad angår materialer og udtryk. Derudover er 90% af husets døre og vinduer originale fra 1916.
Bygningsejer har på forbilledlig vis renoveret, ikke alene med fokus på det kulturhistoriske aspekt, men især også med fokus rettet mod brugen af traditionelle byggetekniske løsninger og materialer. Den fremkommer dermed som et bæredygtigt bud på hvordan bygningsarven kan indgå som en ressource i vores samtid, og være en vigtig brik mod et mindre CO2-forbrug.
Renoveringen af Bjergbygade 9 præmieres for på forbilledlig vis at renovere med både blik for arkitektonisk udtryk, materialer og detaljer. Hvilket kan lade huset leve og sikre det for sin eftertid i endnu mange år fremover.
Dommerkomiteen skriver om seniorbofællesskabet Hesselbjerg, som tildeles hædrende omtale:
Bygherre: DSI Seniorbofællesskabet Hesselbjerg, c/o OK-Fonden
Rådgiver: ARKIdesign rådgivning ApS
Arkitekt: P+P Arkitekter
Tilbage i 2019 tog en gruppe lokale ildsjæle initiativ til at skabe et seniorbofællesskab. I samarbejde med Slagelse kommune og OK-Fonden blev der sat gang i projektet og nu efter en årrække kan man i Hesselbjerg se resultatet.
Seniorbofællesskabet består af 22 boliger i forskellige størrelser. Bebyggelsen er udformet som en rækkehusbebyggelse og er opført i farver og materialer der er fint tilpasset landskabets karakter. De forskellige rækker med boliger er placeret omkring en stor have med vilde blomster og midt i haven finder man et stort fælles hus, med attraktive faciliteter som mødesal, fælleskøkken, gæsteboliger mv.
Bebyggelsen er et fint eksempel på hvordan man med omtanke og stor flid kan skabe et smukt og velfungerende bofællesskab. Derfor tildeles Seniorbofællesskabet i Hesselbjerg en hædrende omtale.
Dommerkomiteen skriver om renoveringen af Vrængegård, som tildeles hædrende omtale:
Bygherre: Signe Hartvig og Anders Hein Christiansen
Arkitekt: Tegnestuen Per Stenbøg ApS
Storentreprenør: JOSK ApS
Ejendommen er et 18 fag langt længehus ’udflyttergård’ fra Bisserup. Senere tilføjet ladebygninger omslutter et aflangt velproportioneret gårdrum i hele bygningens længde.
Bygherre har renoveret hovedhuset med stort engagement og grundig dokumentation. Ønsket har været at bevare så meget som mulig og føre gården arkitektonisk tilbage til dens oprindelige udtryk. Indvendigt er der foretaget en tidssvarende renovering og modernisering, således at bygningen er blevet efterisoleret og energioptimeret. I den vestlige ende er køkken/alrum forlænget med 1 fag for at etablere et tidssvarende rum, mens indvendige originale vægge er bevaret.
Bygningens autenticitet er bevaret med synligt bindingsværk, vinduesfag samt nyt stråtag. Farvevalget er historisk dokumenteret og velvalgt. Der er anvendt oprindelige metoder og materialer, fx er bindingsværk tappet og naglet og behandlet med trætjære før udmuring. Tagets komplementering med skorstenspiber, kviste og gavle er ligeledes ført tilbage til det oprindelige udseende.
Vrængegård er et godt eksempel på hvordan man kan skabe en moderne bolig i en historisk bygning uden at gå på kompromis med hverken komfort eller arkitektonisk integritet. Derfor tildeles Vrængegård ved Bisserup en hædrende omtale.