Hvert år er cirka 14 procent af slagelseanerne indlagt på hospitalet. Op mod 43 procent får forskellige grader af liggesår under indlæggelsen – men ny forskning peger på plante som løsningen.
Hver syvende indbygger i Slagelse Kommune tager en tur omkring sygehuset. I 2017 var 11.118 slagelseanere indlagt, hvilket svarer til 14 procent af det samlede antal indbyggere i kommunen. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Patienterne er i gennemsnit indlagt i fem dage – og det giver risiko for liggesår. Ifølge Patientombuddet får mellem 13 og 43 procent af alle indlagte liggesår.
Men ifølge et nyt internationalt studie kan de indlagte slagelseanere hente hjælp hos en helt særlig plante. Studiet viser nemlig, at saft fra Aloe vera-planten kan forhindre overfladiske liggesår, der i videnskabelige sammenhænge kaldes tryksår, og lindre allerede opståede sår.
Bo Jørgensen, der er overlæge på Videncenter for Sårheling, har læst rapporten bag studiet og er positivt overrasket.
– Der er ingen tvivl om, at det er et godt og seriøst studie. Så det tyder jo på, at Aloe vera er en glimrende løsning, hvis man vil beskytte huden. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at tryksår er en skade, man får fra tryk, så vi må ikke glemme, at det først og fremmest handler om patientens sidde- og liggestillinger. Men rapporten viser, at Aloe vera er et fint supplement og kan give en ekstra sikkerhed, siger han.
Aloe vera tages mere seriøst
Ifølge det nye studie kan Aloe vera bidrage til at forhindre, at tryksår opstår på stadie 1, der er det mildeste stadie, ligesom planten kan reducere smerte, fordi den forhindrer lokal inflammation. Det skyldes plantens indhold af polysaccharider, som bevarer hudens integritet og fugtighed og nedsætter rødmen.
Jesper Hummeluhr har gennem firmaet Avivir arbejdet med Aloe vera-planten og dens egenskaber i næsten 30 år.
– Det er fantastisk at mærke, at der er ved at ske et skifte. Fra at man så naturlige ingredienser som noget alternativt og hippie-agtigt, bliver det mere og mere gængs opfattelse, at det rent faktisk virker. Jeg har jo set utallige beviser på Aloe veras gode effekter førhen, men forskning som det her gør, at det bliver taget mere seriøst. Det glæder mig selvfølgelig – og kommer forhåbentligt også patienter til gode, siger han.