I 2018 bankede fogeden på døren hos 2.278 hjem og satte beboerne på gaden. Mens fogedudsættelserne stort set er uændrede på landsplan siden 2017, falder antallet af udsættelser fortsat stort hos 5 boligorganisationer i Slagelse, Korsør og Skælskør. Økonomirådgivningen, som er et gratis tilbud til alle beboere fra 5 lokale boligorganisationer, forsøger at knække kurven og hjælper udsatte beboere på rette vej med en personlig og konkret rådgivning.
Tillidsfuld rådgivning
Et godt samarbejde mellem boligorganisationerne og Økonomirådgivningen kan være en årsag til den fine nedgang i antallet af udsættelser. Derudover er der en stor tillid mellem beboerne og rådgivningen, hvilket giver gode resultater.
Michelle Andersen fra Slagelse er en af de beboere, der har modtaget rådgivning, og hun fortæller tilfreds, hvordan Økonomirådgivningen har hjulpet hende med at få overblik over hendes regninger og økonomi. ”De har været super hjælpsomme og søde, og hjalp mig med at lægge en plan og starte en opsparing. De var gode til at svare, når man skrev og tilrettelagde forløbet efter mit behov”.
Mette Jensen, projektkoordinator, fortæller, at Økonomirådgivningen arbejder meget opsøgende i forhold til de beboere, som er tæt på at blive sat ud: ”Vi er der med det samme, når det brænder, og kan straks tage fat på arbejdet med at finde en løsning, og det er vores klare opfattelse, at den helt personlige, nære og konkrete rådgivning hjælper”.
Flere får hjælp
Økonomirådgivningen har eksisteret i 6 år, og det stabile tilbud med faste folk betyder, at beboerne efterhånden kender til muligheden for rådgivning, og beboerne henviser deres naboer til tilbuddet.
Den positive udvikling i nedgangen af udsættelser er medvirkende til, at flere beboere kan få hjælp. Økonomirådgivningen når ofte at gribe ind, inden lejerne får ophævet deres bolig, og dermed er der færre sager, der når at blive alvorlige. Det frigiver mere tid til at hjælpe flere beboere – også de beboere, der ikke er udsættelsestruet. Det er netop alle slags beboere, som Økonomirådgivningen møder. Det kan være den enlige far, der skal have hjælp til skatten eller det pensionerede par, der har brug for en håndsrækning til boligstøtten.
Førsteprioriteten er fortsat at hjælpe de beboere, der stadig er i fare for at blive sat ud af deres bolig. Jakob Holmgaard Larsen, økonomirådgiver, fortæller uddybende, at ”I 2013 blev der sat 10,5 beboere ud om måneden grundet huslejerestance i vores område. Det tal er heldigvis faldet. Der er dog stadig 1 beboer om ugen, der bliver sat ud af sit hjem. Det er for mange, og det er vores motivation til at blive ved med at forsøge at forbedre situationen”.
Tilliden giver gode tal
Sammenlignes udviklingen nationalt med udviklingen hos de fem boligorganisationer ser man, at der siden 2013 er 35% færre udsættelser på landsplan, men næsten 60% færre hos BoligKorsør, Fællesorganisationens Boligforening Slagelse (FOB), Skælskør Boligselskab, Slagelse almennyttige Boligselskab og Slagelse Boligselskab.
Hos boligorganisationerne er man glad for den positive udvikling. Arne Juul, direktør for Slagelse Boligselskab, udtaler: ”Tallene er en bekræftelse på, at det kan betale sig at investere i et socialt ansvar for vores borgere og beboere. Man skal huske på, at en udsættelse ofte har en masse efterfølgende omkostninger både økonomiske og sociale for en familie. Netop der gør vores Økonomirådgivning en stor forskel. De forebygger og tager hånd om problemet, før det vokser sig stort og uoverskueligt for den enkelte familie. Resultaterne af deres arbejde er derfor uvurderligt for både familier og de almene boligorganisationer i Slagelse”.