Slagelse Naturskole har netop fået 460.000 kr. i støtte fra Nordea-fonden til i 2025 at gennemføre projektet Natursociale indsatser i Skoleskoven. Projektet skal forvandle Skoleskoven i Slagelse til et nyt samlingssted for borgere med demens. Målet er at give flere glæde af de bynære skov- og naturoplevelser, samtidig med at de kan mødes og være sociale. Det sker gennem nye faciliteter, rekvisitter og aktiviteter, der er skræddersyet til blandt andet borgere med demens.
Alene i Slagelse Kommune, vurderer Videnscenter for Demens, at mellem 800-1500 borgere har demens. Målgruppen er overset i forhold til at skabe kvalitetsoplevelser i naturen. Slagelse Naturskole formidler i dag til børn og unge inden for blandt andet naturbeskyttelse, biodiversitet og bæredygtighed og har et ønske om at udvide deres tilbud og nå nye målgrupper. Det bliver nu muligt, efter at Slagelse Kommune i samarbejde med Alzheimerforeningen har modtaget ca. 460.000 kr. til projektet fra Nordea-fonden.
Lære om, høre den og smage på naturen
– Vi er meget taknemmelige for støtten fra Nordea-fonden, som gør det muligt for os at skabe nye rammer for naturoplevelser for borgere med demens. Naturens mødesteder i Skoleskoven i Slagelse skal være et tilbud, hvor livskvalitet, bæredygtighed og fællesskab går hånd i hånd. Gennem særligt tilrettelagte events vil vi give borgere med demens mulighed for at lære om naturen, smage på den, høre den og opleve det sammen med andre. Samtidig er det med til at understøtte, at flere borgere i Slagelse Kommune får lige adgang til vores fantastiske skov- og naturfaciliteter, siger leder af Slagelse Naturskole Tine Nord Raahauge.
Projektet skal udvikles i samarbejde med Alzheimerforeningen og Slagelse Kommunes demenskoordinator. Planen er, at der med bevillingen bl.a. skal tilknyttes en naturvejleder, som i samarbejde med ressourcepersoner fra demensfeltet skal udvikle og afvikle events, der fremmer sociale og sansemæssige oplevelser.
Kvalitetsoplevelser og fællesskaber i naturen
– Vi er begejstrede for projektet, som kombinerer naturoplevelser og social interaktion for borgere med demens. Det er et vigtigt skridt i at sikre, at borgere med demens også får adgang til kvalitetsoplevelser og fællesskaber i naturen, så vi glæder os til samarbejdet, siger udviklingschef i Alzheimerforeningen udviklingschef i Alzheimerforeningen Cecilie Lillelund.
Projektet vil inkludere oprettelse af en grejbank og udendørsfaciliteter, som også kan anvendes af skoler, dagtilbud og andre målgrupper. Udviklingen af materialer og aktiviteter, der tager tilpasses til borgere med demens, vil også kunne tilpasses til andre sårbare grupper såsom unge med mentale udfordringer, ældre på plejecentre, veteraner m.fl.
De første arrangementer forventes at finde sted i sommeren 2025.