Den tidligere politiske kommentator på TV2, Henrik Qvortrup, måtte æde sin gamle stråhat, da Liberal Alliance til valget i 2011 fik 5 % af stemmerne og dermed 9 mandater i folketinget; det var resultatet af et væddemål, hvor selvsamme Henrik Qvortrup holdt på den påstand, at Liberal Alliance ikke ville være at finde i folketinget efter valget i 2011.15572657170_c89dfc0fdb_o

Et sikkert valg

Nu har Liberal Alliance efterhånden cementeret partiets status i dansk politik, ligger jævnligt i meningsmålingerne på omkring 6 % og står altså til en samlet forøgelse af sit mandatantal. Kandidaten for Liberal Alliance i Slagelse-kredsen hedder Villum Christensen, og som en af partiets spidser, ser han ud til at få et ganske sikkert valg, da Liberal Alliance opstiller prioriterede lister i hele landet:

”Hvis partiet kommer ind, så kommer jeg ind”, som Villum Christensen selv siger grinende om sin stilling i valgkampen.

Det betyder dog ikke, at Villum Christensen ikke skal føre valgkamp, for da Dit Slagelse spurgte ham om, hvorfor det netop er Villum Christensen, man skal sætte sit kryds ved, kom svaret prompte fra Liberal Alliances klima-, energi- og miljøordfører:

”Man skal stemme på mig, fordi man skal turde gå imod hele den der lemminge-effekt i klimadebatten, hvor alle siger og mener det samme, for at få offentlige støttekroner til diverse projekter”, siger Villum Christensen om særligt sit engagement i hele klimadebatten, der netop handler om at så tvivl om de “sandheder” politikere er nået frem til i spørgsmålet om den globale opvarmning og menneskers virkning på samme:

”FN’s klimapanel er et lukket forum, hvor man forhandler sig frem til klimaproblematikkerne. Forhandlinger er noget man gør i et politisk forum, men det har ingen gang på jord i videnskabens verden”, siger Villum Christensen om FN’s klimapanel, som han kritiserer for manglende åbenhed over for kritik.

Liberal Alliance har af samme årsag også valgt at stå uden for det klimaforlig, der er gældende til 2020, som er vedtaget i det danske folketing. Villum Christensen sammenligner metoden at planlægge energi- og klimapolitikken på med de sovjetiske femårsplaner for økonomien, hvor man pålægger så og så mange vindmøller, med så og så mange mW:

”Det er slemt, fordi man ikke tager højde for teknologiudviklingen. Se bare på solcellerne, hvor prisen lige pludseligt faldt til det halve, og hvor staten så kom til at betale mere støtte end først antaget. Det går altid galt, når man som politiker vil planlægge noget erhvervsmæssigt”, siger Villum Christensen, der ønsker et meget friere marked i klimapolitikken; men så sandelig også generelt, da det frie marked må siges at være liberal politik.

Villum-portfolioKommunernes rolle i Danmark

Og friheden er også noget, man sætter højt, når det handler om kommunernes handlefrihed: ”Vi skal have meget mere ud til kommunerne, end vi har i dag”, siger Villum Christensen, der således spiller sig ind på banen i den diskussion, der netop handler om decentralisering af statslige arbejdspladser eller mangel på samme:

”Jeg har svært ved at se, at tingene bliver klogere, fordi vi flytter dem ind centralt. Centralt tænker man i standarder, og udarbejder derfor standardløsninger til problemer, der ikke er standarder. Der er jo ikke to kvadratmeter jord, der er ens, så er det jo fuldstændigt absurd at lave miljøstandarder”, siger Villum Christensen endnu engang med klimapolitikken i sigte, om den manglende fornuft, han mener er herskende i store dele af det danske styre og embedsværk:

”Nogle gange slår man søm i med en muggert; det får altså nogle utilsigtede konsekvenser. Hver eneste gang et problem dukker op, så har politikere og embedsmænd travlt med at lovgive og overimplementere”, siger han og fortsætter:

”Der kører nogle begreber herinde på borgen, hvor man prøver at overgå hinanden. De røde kæmper om, hvem der er mest grønne – det handler om at blive mest vidtgående. Der er ingen politik, men skinger retorik”, siger han som en del af begrundelsen for, at det centrale styre ikke nødvendigvis er at foretrække, når man har mulighederne lokalt i samarbejde med borgerne. Og så påpeger Villum Christensen, at grundloven opererer med det lokale selvstyre.

Og det lokale selvstyre er noget, som Villum Christensen med over 20 års erfaring i lokalpolitik kender særdeles godt. Udover at sidde i Slagelse byråd for Liberal Alliance, driver han virksomhed med tre hoteller liggende i Slagelse kommune, han sidder i bestyrelsen hos FC Vestsjælland og har derudover været rektor for handelshøjskolen i Slagelse i 10 år.

Afvisning af udkantspræmissen

Med et sådant kendskab til Slagelse kommune var det heller ikke fjernt for Villum Christensen, da Dit Slagelse konfronterede ham med nogle af de negative historier i Slagelse kommune; bl.a. en beskæftigelsesfrekvens på under 50, fraflytning af virksomheder som Malaco og Popz. Men det er ikke noget, som vi skal hænge os i, mener Villum Christensen:

”Jeg tror ikke på den der dommedagsprofeti. Vi skal flytte projektøren over på nogle af de positive ting, der foregår i kommunen i stedet for. Vi har et universitet i Slagelse, vi har et superligahold i Slagelse, vi har en god infrastrukturel placering, og vi har masser af kyststrækning. Derudover er vi helt i toppen, hvad angår iværksætteri”, siger han, og mener, at der er mange kommuner, der misunder Slagelse den position, som de løbende har opnået.

Mange af de negative historier skal dog findes i de udsatte boligområder, som Slagelse Kommune råder over, mener den lokale MF’er:

”Det socialdemokratiske styre i Slagelse har i utallige år lovet flere sociale boligbyggerier, for det var en simpel måde at blive genvalgt på. Det er det, vi lider under. Vi har dobbelt så mange, der bor i sociale boligbyggerier end i eksempelvis Næstved, og så er det klart, at vi vil slå igennem på arbejdsløshedsstatistikker og alle mulige andre negative statistikker”, påpeger Villum Christensen.

Villum Christensen roser på den anden side socialdemokratiet for regeringens generelle økonomiske politik, men holder dog stadig på Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Liberal Alliance er heller ikke afvisende overfor et bredt regeringssamarbejde mellem Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

 

Info: Villum Christensen sidder i Folketinget og Slagelse byråd for Liberal Alliance.

Han driver en række hoteller, bl.a. 3 beliggende i Slagelse kommune.

Har tidligere været handelshøjskolerektor i Slagelse, sidder nu i en række bestyrelser bl.a. hos FC Vestsjælland.

 

/Theis Schønning