Kommunerne er klar til at finde løsninger, som kan skabe et bedre havmiljø. Men der er brug for skrappere udledningskrav og større havområder, som bliver særligt beskyttet, hvis det skal lykkedes. Det var budskabet til Folketinget, da Slagelse Kommune var på besøg.
Onsdag var borgmester Knud Vincents (V) og formand for Klima- og Miljøudvalget Jørgen Grüner (F) i Folketinget, hvor de sammen med Kommunernes internationale Miljøorganisation, KIMO, havde foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her var de inviteret for at tale om den ringe økologisk tilstand, som mange indre danske farvande er i.
– Vi har brug for, at gøre noget ved havmiljøet. Vi har 180 kilometer kyststrækning i vores kommune, og vores fiskeri og turisme er afhængige af et godt havmiljø. Vi er klar til at trække i arbejdstøjet, men vi har brug for hjælp fra Folketinget, og det var det budskab, vi afleverede til udvalget, siger borgmester Knud Vincents.
Besøget i Folketinget skete i forlængelse af den havmiljøkonference som KIMO og Slagelse Kommune afholdt i september sidste år. Her var kommuner, organisationer og foreninger samlet for at diskutere havmiljøet. På konferencen kom det frem, at det kræver at spildevandet bliver renset bedre og at teknologien til at gøre det allerede findes. Derfor var beskeden til Folketinget også, at der skal skrappere udledningskrav til.
Men også regeringens havplan er nødt til at være mere ambitiøs, hvis havmiljøet skal redes. Det er første gang man har lavet en samlet havplan for, hvordan farvandene skal benyttes og beskyttes. Her er 4 procent af farvandene udpeget som særligt beskyttet. Men det er alt for lidt, lød budskabet til Folketingets politikere.
– Vi skal op på 10 procent af farvandet er udpeget til særligt beskyttet område. Både turisme- og fiskerierhvervet er afhængige af, at vi har et sundt havmiljø, så vi bliver nødt til at være mere ambitiøse. Nu håber jeg, at Folketinget griber bolden, og får sat de nødvendige initiativer i gang. Hvis de gør det, så skal vi nok tage vores del af ansvaret ude i kommunerne, siger Jørgen Grüner, formand for Klima- og Miljøudvalget.