Det kan give svedperler på panden, når julestegen skal tilberedes – men ved hjælp af en simpel metode kan du sikre dig sprøde svær og saftigt kød. Slagter Thomsen i Slagelse videregiver de bedste fif.

Får du sved på panden og nervøse trækninger ved tanken om det øjeblik, hvor den første gæst bider i flæskesværen juleaften – og den knasende lyd udebliver?

PR foto

Så er du ikke alene. Ifølge Carsten Thomsen, der er slagtermester hos Slagter Thomsen i Slagelse, kan det nemlig give anledning til både præstationsangst og tvivlsspørgsmål, når julestegen skal tilberedes, fordi der er så mange holdninger til den bedste fremgangsmåde.

Heldigvis kan du slippe for forvirringen og præstationspresset ved at bruge slagterens fremgangsmåde – der sikrer dig den sprødeste svær.

1. Rids omhyggeligt
Lav fine, smalle ridser i sværen med en skarp kniv. Rids helt ned til kødet, uden at du skærer i selve kødet. Gnid salt ned i rillerne, og lad gerne stegen trække lidt med saltet i.

2. Stil stegen lige i ovnen
Overfladen på flæskestegen er oftest ikke helt lige, og det kan give en ujævn stegning. Læg et stykke stanniol ind under den lave ende af stegen, så sværen ligger helt plant i ovnen.

3. Steg ved lav varme
Steger du din flæskesteg ved høj eller middelhøj varme, bliver sværen måske sprød, men den bliver også ret hård i det, og man kan risikere, at den bliver sej at bide over. Steg derfor flæskestegen ved 90 grader i almindelig ovn i de første to timer. Herefter skruer du ovnen op på 230 grader varmluft og giver den tre kvarter til en time. Det er vigtigt hele tiden at holde øje, så sværen ikke bliver brændt.

4. Sprøjt vand på sværen
Er sværen ikke sprød efter stegningen, kan du sprøjte lidt vand på den. Herefter sætter du flæskestegen ind igen og bruger ovnens grillfunktion i præcis fem minutter. Det får sværen til at boble op og blive sprød.

5. Lad stegen trække
En flæskesteg har godt af at trække, inden den bliver serveret – gerne et kvarters tid. Men pak aldrig stegen ind med sværen, mens den trækker, da sværen så bliver blød.

Slagter Thomsen i Slagelse er en del af slagterkæden Mesterslagteren og fører et bredt udvalg af oksekød, kalvekød, svinekød og lammekød med kvalitet og dyrevelfærd i højsædet. Derudover sælger butikkerne en lang række specialiteter og færdigretter, og medarbejderne er eksperter i tilberedning af kød. www.madmedmere.dk

Læs mere om Slagter Thomsen på Dit Slagelses partnerside her.