I en ny kampagnefilm smider Rådet for Sikker Trafik en Volkswagen Golf ned fra 12. sal. Det skal give bilisterne et anderledes indtryk af de fysiske kræfter, der ligger bag deres fart i trafikken. 90 kommuner er med i den aktuelle fartkampagne – Slagelse Kommune er med.
Hver dag er der bilister, der kører for stærkt på vejene, og det har desværre alt for ofte alvorlige, menneskelige konsekvenser. I halvdelen af dødsulykkerne i trafikken har der været kørt for stærkt i forhold til fartgrænsen eller vej- og vejrforholdene, viser tal fra Vejdirektoratet.
For at give en bedre forståelse af de kræfter, der ligger bag farten på vejene, har Rådet for Sikker Trafik i forbindelse med den aktuelle fartkampagne “Sænk farten – før det er for sent” taget alternative metoder i brug. I en ny kampagnefilm lader man en kran hejse en mellemstor bil op til 12. sal, hvorfra den falder mod jorden og rammer et træ. Se kampagnefilmen her.
Kampagnefilmen er blevet til i et tæt samarbejde med bilinspektører, der har udregnet og testet, hvilke kræfter, der er på spil, hvis man kører galt med 90 km/t. og fx rammer et vejtræ. – Vi håber, at det her er en øjenåbner for mange. Mens de fleste har stor respekt for højder, så opfatter mange bilister ikke farten på vejene som noget risikabelt. Med filmen prøver vi at koble de to ting sammen og vise, at det er de samme fysiske kræfter, der er på spil, hvis det går galt, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Film skal præge fremtidens bilister.
I en interviewundersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt 2.000 personer mellem 16 og 65 år, svarer 92 %, at de synes, at filmen er god eller meget god, fordi den er tankevækkende og giver et andet perspektiv på fart, som er meget visuelt og forståeligt. I de kommende uger bliver kampagnefilmen vist på Rådet for Sikker Trafiks facebookside i forbindelse med den aktuelle kampagne “Sænk farten – før det er for sent”: www.facebook.com/sikkertrafik.
Fremover vil kampagnefilmen blive en del af undervisningen på landets skoler, når trafiksikkerhed er på skoleskemaet. Desuden har Dansk Kørelærer-Union besluttet, at kampagnefilmen med den smadrede bil også skal indgå i undervisningen på landets køreskoler, så ikke mindst de unge bilister får en bedre forståelse af risikoen ved at køre for stærkt. – Alt for mange mennesker mister livet eller kvæstes på grund af for høj fart. For at få flere til at respektere fartgrænserne, skal der nogle gange fakta og dokumentation til. Filmen her viser tydeligt, hvorfor farten har en enorm betydning for din og andres sikkerhed på vejene. Jeg er sikker på, at filmen vil skabe eftertanke hos mange nye bilister, siger René Arnt, formand for Dansk Kørelærer-Union, der repræsenterer cirka 800 kørelærere i hele landet.
Trafikulykker koster dyrt.
Foruden de store menneskelige omkostninger ved fartulykker, så har ulykker på vejene også en økonomisk betydning for samfundet. Vejdirektoratets foreløbige ulykkestal for 2017 viser, at 183 personer mistede livet i trafikken og cirka 3.000 kom til skade.
De gennemsnitlige samfundsøkonomiske omkostninger per personskade i trafikken er på 5 millioner kroner ifølge DTU. Det er for eksempel udgifter til politi- og redningsarbejde, hospitals- og plejeudgifter, manglende skatteindtægter, velfærdstab m.m.
Om kampagnen “Sænk farten – før det er for sent”.
For at få flere til at respektere fartgrænserne sætter Rådet for Sikker Trafik og 90 kommuner fra den 9.-29. april fokus på farten på vejene med kampagnen “Sænk Farten – før det er for sent”. Langs vejene vil cirka 5.000 skilte minde folk om at overholde fartgrænserne. Se kampagnen her.
Fakta:
For høj fart er en af de væsentligste årsager til, at ulykkerne sker, og at skaderne bliver så voldsomme. I perioden 2011-2015 har 472 personer mistet livet i trafikulykker, hvor der blev kørt for stærkt i forhold til fartgrænsen eller forholdene (kilde: Vejdirektoratet).
Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har tidligere undersøgt 291 alvorlige trafikulykker og konkluderet, at for høj hastighed og for dårlig orientering er de hyppigste forklaringer på, at trafikulykkerne sker. Læs mere her.
Især landevejen er hårdt ramt af fartulykker. Det skyldes bl.a. kombinationen af for høj hastighed, uopmærksomhed og manglende eller utilstrækkelig orientering fra trafikanter, der fx kommer ud fra sideveje eller udkørsler.