Gader omdannet til brusende floder, vand der fosser op ad toiletter og tordenvejr, der afbryder strømmen i større områder. Det er et syn, som vestsjællænderne desværre har set før – hvis ikke privat så i medierne. Ekstreme vejrskift er desværre også noget, som vi må forvente at se mere til i fremtiden, og er man husejer, kan den ekstreme nedbør i et skybrud ende med at gøre skade på huset – især hvis der er kælder.

– Vi oplever desværre stadig, at for mange af vores medlemmer får vandskader, der er forårsaget af skybrud. Især om sommeren, hvis de har været væk fra hjemmet i forbindelse med ferie. Så kommer de hjem og opdager først skaderne for sent til, at de kan begrænses. Og det er ikke kun skader efter regn, vi ser, fortæller Per Haulund, der er skadedirektør ved GF Forsikring i Sorø, Slagelse og Holbæk.

Ud med stikket

Det er ikke kun regnen, der kan gøre skade – det kan lyn i forbindelse med tordenvejr også. Det er heldigvis sjældent, at lyn slår direkte ned i huse, men et lynnedslag i nærheden af huset kan give overspænding i elnettet, og det kan give skader på elektriske apparater i huset, eller i campingvognen. På campingpladser er campingvognene tilsluttet elnettet med ét kabel, og her bør man frakoble kablet, hvis der er udsigt til tordenvejr. Det samme gælder, hvis man lader sin elbil op.

– Selvom det er sjældent, at lyn slår ned i huse, så sker der stadig skader som følge af tordenvejr. Tordenvejr er mest almindeligt midt i campingsæsonen, og derfor bør man være opmærksom på at få frakoblet sin campingvogn fra elnettet. Og lader man elbilen op, så frakobl den, hvis der er tordenvejr på vej. Overspænding kan godt give skader på de elektriske dele af bilen, lyder det fra Per Haulund.

Kom godt gennem det ekstreme vejr

Er der skybrudsvarsel, så luk vinduer og døre – især i kælderen. Den store mængde regnvand kan finde vej ind ad åbne vinduer og døre, og åbninger tættere på jorden er mere udsatte. Regn og blæst kan få det til at regne ind ad alle åbne vinduer. Forsikringen dækker ikke, hvis vandet kommer ind gennem et åbent vindue.

Slå parasoller ned, rul markiser ind og fjern solsejl. Dugene på parasoller, markiser og solsejl kan samle store mængder vand, og vægten af vandet kan medføre skade. Under skybrud og pludselige vejrskift kan der komme kraftige vindstød, som også kan medføre skade.

Sørg for at HFI/HPFI-relæet virker og slår fra ifm. overspændinger. Der er ofte en testknap på relæet, som skal få relæet til at slå fra. Virker den ikke, skal man kontakte en elinstallatør, som kontrollerer relæet. Frakobl store elkabler uden for huset – elstik til campingvognen og til elbilen. Er computer, tv eller router tilsluttet internettet via telefonstik eller antennestik, kan der stadig ske skade, da det er et andet netværk. Så ud med disse kabler.

Få hjælp fra naboen. Er man på ferie bør man få naboen eller en anden bekendt til at tjekke for skader efter skybrud og tordenvejr. Er relæet fx slået fra, så bør det slås til igen, så fryseren ikke tør op. En slukket fryser, hvor evt. rim tør op, lækker også vand.

 
Foto: ABW