Liselund er en kulturel højborg i Slagelse, hvor der flere gange om året samles mange mennesker til præstekonventer, teologimøder, litterære forsamlinger og almindelige foredragsrækker i form af seminarer og lignende.
Til oktober afholder Liselund et seminarium om krig, kamp og konkurrence. Dit Slagelse har fået tilsendt denne pressemeddelelse:
Liselundseminaret 2015: Krig, kamp og konkurrence
4.-6. oktober 2015 på Liselund kursuscenter i Slagelse
Kamp er et menneskeligt grundmotiv. Fra historiebøgerne til eventyrene beskrives menneskelivet som en kamp for opnåelsen af det, der til enhver tid måtte synes efterstræbelsesværdigt: Fred, frihed, retfærdighed, magt, lykke, selvværd eller den bil, der er større end naboens.
Ikke desto mindre er der i dag sket en tilsløring af, hvad kampen står om, og hvad der er værd at kæmpe for – måske er der slet ikke noget at kæmpe for? Politiske debatter rammesættes som underholdning i den bedste sendetid, mens vi som nation deltager i krige, der ikke kan vindes og ikke kan ses. Udtrykket ‘konkurrencestaten’ klinger som en selvfølgelighed, der ikke står til diskussion, samtidig med at kamp i dag måske først og fremmest bliver forstået som en indre kamp; en kronisk kamp for at holde sig selv i arbejdsmæssig og personlig forstand fit for fight. Imidlertid har kristendommen, litteraturen og politiske bevægelser altid ment, at kampen stod om noget større, og derfor var helt nødvendig. Kan vi stadig i dag synge: ”kamp må der til, skal livet gro”?
På dette års Liselundseminar sætter vi fokus på kampbegrebet i både nutidig (den personlige kamp såvel som den politiske og nationale kamp), historisk og teologisk forstand.
Søndag d. 4.:
1) 16-18 Johan Christian Nord: Kampen mod, med og for livet – Schopenhauer, Nietzsche og den danske vitalisme.
2) 19.30 Ulla Morre Bidstrup: Kristendommen og den evige kulturkamp – Brdr. Pontoppidan og i dag.
Mandag d. 5.:
3) 9-11 Nils Gunder Hansen: At forvandle krigens ekstase til dagliglivets metafysik –Ernst Jünger læst i Danmark.
4) 13-15 Jens Ringsmose: Kan man vinde en krig? Nye og gamle krige.
5) 16-18 Kirsten Nielsen: Kamp i Det gamle Testamente
6) 19.30 Merete Bøye: Kampmotivet i den danske sang- og salmeskat.
Tirsdag d.6.:
7) 9-11 Kaare Dybvad: Konkurrencestat og civilsamfund: Hvad skal vi kæmpe for? Eller er det hele én stor konkurrence?
Med Liselundseminaret ønsker vi at belyse et påtrængende emne ud fra dets forviklinger med kunst, kultur og religion. Det søger vi at opnå gennem foredrag og samtale indenfor områder som teologi, filosofi, æstetik og samfund. Alle er velkomne.
Du kan læse mere om Liselund og dets seminarer på deres hjemmeside.