Og det kan du også komme til med Gert, som er konditornisse på Slagelse Museum
Via Facebook kan du følge ham gennem december på eventyr. Han starter rejsen den 26.november.
Gert er konditornisse med ret til at bære sabel om søndagen.
I Danmark er der en lang og stolt tradition for at håndværkersvende har ret til at bære sabel om søndagen. Men Gert kan ikke finde sin. Hans høje alder gør, at han er lidt glemsom ind i mellem.
Så nu jagter han sablen både i sit hjem i Sorø, men også rundt på alle de andre museer i Museum Vestsjælland.
Han er tilmed blevet bevilget plads på et fly til Jomfruøerne, hvor museet har en udsending i anledning af 100-året for overdragelse af øerne til USA.
Får medarbejderne champagne til nytårskuren?
I løbet af december bliver det muligt at følge ham på rejsen, som vi selvfølgelig håber på ender lykkeligt. Gert har nemlig fortalt os, at han er god til at åbne champagne med sin sabel!
Museets medarbejdere håber nu på champagne til den gode kransekage til museets nytårskur.
De har været meget hjælpsomme med at finde forskellige genstande, der måske kan være Gerts sabel. Men han må selv rundt og se ad.
Følg Gert på Facebook hele december, vi lover en spændende rejse!
Lidt baggrundshistorie
I må endelig ikke forveksle bager- og konditorfagene. Hvor bagerne har en meget lang historie, der går helt tilbage til Babylon og det, vi i dag kende som Irak, opstod konditorfaget først i 1600-tallet i Europa, da sukkeret blev mere tilgængeligt.
Danmark var blandt de større sukkerproducenter i Europa i 1600- og 1700-tallet. Dengang hørte de Vestindiske øer ind under Danmark. Man pressede sukkersaften ud og sendte den til Danmark, hvor den blev raffineret. Det første danske sukkerraffinaderi blev anlagt omkring år 1620 i København. I 1633 var det kun apotekere, der havde lov at sælge sukker eller sukkertoppe, da man mente, sukker var medicin. Først 50 år senere i 1683 fik materialister også lov at sælge det.