Nymarkskolen, Stillinge Skole og Søndermarksskolen har sammen med UU Vestsjælland (Ungdommens uddannelsesvejledning) registreret, at der er for mange elever, som vurderes ikke uddannelsesparate i 8. og 9. klasse. Derfor styrker skolerne og UU nu indsatsen for at få flere parat til videre uddannelse.
Det er oftest elevernes faglige niveau, der er for dårligt til at de kan erklæres uddannelsesparate i 8. klasse. Samtidig oplever skolerne et stort antal ikke uddannelsesparate elever med personlige og sociale udfordringer, som resulterer i manglende motivation og skoletræthed, og det påvirker i høj grad deres faglige kompetencer.
Derfor har de tre skoler nu sammen med UU Vestsjælland indgået en aftale, som træder i kraft den 1. januar 2019, og som skal styrke indsatserne på skolerne for at få løftet flere elever til at blive uddannelsesparate og øge motivationen til både skole og uddannelse blandt de unge.
Skolelederne på de tre skoler og leder af UU Vestsjælland, Jacob Mortensen, ser aftalen som starten på en styrket samarbejdsindsats mellem skole og UU, som de håber kan udbredes til andre af kommunens skoler. Aftalen er derudover i tråd med punkterne i byrådets budgetaftale om styrket tværfagligt samarbejde, fokus på en styrkelse af vejledningsindsatsen og inklusion.
Et væsentligt omdrejningspunkt i indsatsen et styrket samarbejde med erhvervslivet i kommunen, i forbindelse med etablering af praktikker og fritidsjob, så flere elever kan gå direkte i mesterlære eller få etableret praktikpladsaftale efter 9. og 10. klasse.
– Vi er i fællesskab kommet frem til, at der er behov for at inddrage UU’s vejledningskompetencer i en styrket indsats, og vi har derfor indgået en aftale om ekstra vejledningsressourcer til særlige vejledningsforløb for ikke uddannelsesparate elever i 8. og 9. klasse på alle tre skoler, siger Jacob Mortensen, leder af UU, på vegne af de fire parter.
Udover den aftale som alle tre skoler har indgået, vil Nymarkskolen derudover bruge ekstra vejledningsressourcer til Uddannelse og Job forløb på 1., 3., 5. og 7. klassetrin for at skabe kontakt til erhvervslivet så tidligt som muligt i skolegangen, så de blive mere motiverede for at søge ud i erhvervslivet.
Målet med aftalen er, at alle elever som går ud af 9. klasse fortsætter i 10. klasses forløb, ungdomsuddannelse, FGU, læreplads eller andre forløb, der gør dem uddannelsesparate. Det er også et mål, at minimum halvdelen af de elever, som deltager i særlige vejledningsforløb i 8. og 9. klasse for ikke uddannelsesparate elever, bliver uddannelsesparate ved parathedsvurderingen halvvejs inde i 9. klasse.
– Vi har fokus på virksomhedssamarbejde og samarbejde med ungdomsuddannelser, og vi vil indgå aftaler med lokale virksomheder om en bred pallette af tiltag; virksomhedsbesøg, gæstelærerbesøg, rollemodelbesøg, praktik, fritidsjob, mentoraftaler og lignende. Derudover vil vi i samarbejde med de forskellige ungdomsuddannelser etablere særlige brobygningsforløb, der er tilrettet målgruppen, siger Jacob Mortensen.