Slagelse Kommune uddeler hvert år 2,4 mio. kr. i tilskud til foreninger og frivillige, der skaber kulturelle aktiviteter for borgerne. Fremover vil kommunen lægge ekstra vægt på nytænkning, når støttekronerne uddeles.

Puljen til kulturelle formål kan søges af alle, der ønsker at skabe kulturelle aktiviteter i lokalområdet. Pengene uddeles ud fra et sæt retningslinjer, og det er disse retningslinjer, der nu er revideret.

Troels Christensen
Troels Christensen

”Vi ønsker at støtte det, der spirer. Mens det, som allerede har vokset sig stort, i højere grad skal finde sine egne ben”, siger formanden for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, Troels Christensen (I)

Nytænkning er et af nøgleordene, og nytænkning kan både være at finde alternative vinkler i eksisterende tiltag, henvende sig til nye målgrupper eller skabe noget sammen med nogen, man ikke har samarbejdet med før.

”Vi vil gerne sende et klart signal om, at plejer er død. Når vi fremover bevilger penge, slår vi autopiloten fra. For at komme i betragtning skal man tænke nyt og kreativt”, siger Troels Christensen.

Foruden nytænkning lægges der vægt på, at aktiviteterne understøtter kommunens egen kulturarv. Det kan for eksempel ske ved at tage udgangspunkt i steder, bygninger og andre kulturmiljøer. Desuden bliver der set på, i hvor høj grad borgerne bliver involveret i projektet. Endelig ønsker udvalget at prioritere aktiviteter, der henvender sig til børn og unge for dermed at skabe gode vaner blandt fremtidens kulturbrugere.

De nye retningslinjer har været sendt i høring blandt en række aktører på kulturområdet, og de træder i kraft fra 2016.

 

Baggrund
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønsker at prioritere tilskud til tiltag der:

• er nyskabende. Det betyder, at nye aktiviteter, indsatser rettet mod nye målgrupper, nye samarbejdspartnere og nye vinkler i eksiste-rende tiltag vil blive prioriteret højt.

• understøtter kommunens kulturarv og dermed markerer sit tilhørsforhold til kommunen. Det betyder, at aktiviteter som tager sit udgangspunkt i, fremmer eller bevarer den lokale kulturarv (geografi-ske steder, konkrete bygninger m.v.) vil blive prioriteret højt.

• har en bred grad af inddragelse af borgere. Både i udviklingen af arrangementet, men som også i sit indhold inddrager og aktiverer bor-gere. Det betyder, at aktiviteter der har en høj grad af borgerinddragelse vil blive prioriteret højt.

• er målrettet børn og unge. Det betyder, at aktiviteter der inddrager børn og unge i udviklingen af tiltaget og/eller har målgruppen i fokus for aktiviteten vil blive prioriteret højt.

Desuden lægges der vægt på, at tilbagevendende aktiviteter med tiden skal finansiere sig selv, og at der lægges en plan for, hvordan dette kan ske.

Som noget nyt kan der ikke kun søges tilskud til selve aktiviteten, men også til de fysiske rammer omkring den.

Ansøgere skal være opmærksom på, at der fra 2016 gælder nye frister for indsendelse af ansøgninger.