Lungepatienter i Slagelse Kommune kan nu se frem til et nyopstartet netværk for borgere i samme situation som dem selv. Netværket er drevet af frivillige i samarbejde med Danmarks Lungeforening og Slagelse Kommune. Første skridt er et opstartsmøde for interesserede d. 2. november.
Borgere med kroniske lungesygdomme, herunder KOL-patienter, kan nu se frem til at indgå i et netværk med andre lungesyge borgere.
– Det er så vigtigt, at der nu blive etableret et netværk for os med lungesygdomme. Man føler sig meget overladt til sig selv efter endt undervis-ning på rehabiliteringsforløbene, hvor man let tænker hvad-så-nu, når det hele er overstået, fortæller Vita Johansen, der selv er KOL-patient, og er aktiv i det nye netværk.
Patientnetværket er drevet af frivillighedens kræfter
Netværket vil skabe rammerne for at lungesyge bl.a. kan dyrke motion sammen, synge i kor eller lave andre aktiviteter sammen og efterfølgende drikke en kop kaffe og udveksle erfaringer.
– Vi ved fra vores borgere, der har deltaget i kommunens otte-ugers KOL-rehabiliteringsforløb, hvor vigtigt det er for vores lungesyge borgere at møde andre mennesker, som står i samme situation som dem selv. Derfor er det helt fantastisk at vi nu kan give borgerne den mulighed takket være den frivillige indsats og samarbejdet med Lungeforeningen, fortæller udviklingskonsulent i Slagelse Kommune, Pernille Gøttske.
Opstartsmøde for interesserede
Netværksgruppen holder i samarbejde Lungeforeningen, Slagelse Kommune og KOL kompetencecenter et opstartsmøde for alle interesserede med lungesygdomme.
Mødet vil blive afholdt mandag d. 2. november i Kongehavecenter på Svendsgade nr. 102 i Slagelse fra kl. 15:00-17:00, hvor der vil være faglige oplæg, tid til spørgsmål og mulighed for at møde repræsentanter fra Slagelse Kommune og Lungeforeningen.
Fakta:
• Opstartsmødet finder sted mandag d. 2. november, kl. 15-17, i Kongehavecenteret, Svendsgade 102, Slagelse.
• Tilmelding sker ved kontakt til Pernille Gøttske på tlf. 24 84 29 93 eller på mail pergo@slagelse.dk
Fakta om KOL:
• Det anslås at 430.000 danskere lever med KOL – en stor del af dem uden at vide det.
• Åndenød er et typisk tegn på KOL, som skyldes, at lungefunktionen er nedsat.
• KOL kan ikke helbredes, men udviklingen kan bremses ved at stoppe rygning, dyrke motion og tage medicin.
• KOL diagnosticeres via en lungefunktionsmåling hos lægen