Optakt til en udstilling på Slagelse Bibliotek. Den vil vise noget om ondskab.
I november 1892 hævede skarpretter Theodor Seistrup sin bredbladede økse over halsen på den 29årige forbryder Jens Nielsen i fængselsgården på Horsens Straffeanstalt. ”Hans henrettelse vil befri verden for et menneskeuhyre”, skrev The New York Times, for på trods af sin unge alder havde Jens Nielsen for længst gjort sig internationalt berygtet som indbegrebet af ondskab. Han havde siddet indespærret i flere lande og forsøgt at myrde tre fængselsbetjente i Horsens.
Øksehugget blev skarpretterens sidste. Siden er ingen mennesker blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid.
Foredraget, der holdes af Poul Duedahl, ph.d. og lektor i historie, er baseret på Duedahls biografi ”Ondskabens øjne”, der belyser baggrunden for dette afgørende skel i retshistorien og går bag om en af Danmarks mest omtalte og berygtede forbrydere. Vi skal høre om hans vej ind på forbryderbanen, om opholdet på opdragelsesanstalten Flakkebjerg, om hans had til til offentlige myndigheder og om, hvordan det i det hele taget gik til, at en begavet ung mand endte på skafottet som øksens sidste offer.
Foredraget er arrangeret af Slagelse Museum i samarbejde med Slagelse Bibliotekerne og er en del af temaet ‘Historier om Danmark’ og optakt til De Dødes Nat 2017 den 3. november
Billetter koster 50 kr. og købes via linket her:
https://www.slagelsebib.dk/arrangementer/voksne/ondskabens-oejne-menneske-eller-uhyre