Skrevet af Maria Boesen
Zealand Erhvervsakademi i Slagelse udbyder en ny uddannelse til september, nemlig en 3 1/2 -årig professionsbachelor (PBA) i Engelsk og Digital Markedskommunikation. Zealand har overtaget uddannelsen fra Syddansk Universitet, der lukker deres afdeling i Slagelse.
Vi har mødt Jane Dahl, der er viceborgmester i Slagelse Kommune og Neija Schneider, som er PBA-studerende i Engelsk og Digital Markedskommunikation, til en snak om uddannelsen og det at være studerende i Slagelse.
Udover at være viceborgmester, har Jane Dahl været marketingchef i VestsjællandsCentret gennem de sidste 9 år. Her har hun netop haft Neija Schneider i praktik i 5 måneder.
Jane understreger, at hun er glad for, at uddannelsen bliver i byen:
”Vi har brug for videregående uddannelse i Slagelse. Det er ikke alle unge, som ønsker at flytte til København, Odense eller Århus for at studere.”
Det kan Neija nikke genkendende til. Hun har altid boet i Slagelse og er glad for at studere i byen. På studiet kommer de medstuderende dog mange steder fra, da uddannelsen har trukket dem til byen. Der er f.eks. en tilflytter, som kommer helt fra Sønderjylland.
Ung dynamik skubber til tunnelsyn
Jane har gennem årene haft flere praktikanter. Hun fremhæver den synergi, det giver, at de unge mennesker ser tingene på en ny måde:
”Når man arbejder med marketing, så går det vildt stærkt. Her er de unge med på beatet. Neija ved en masse om webkommunikation. Det er inspirerende at se den måde, hun f.eks. arbejder med SEO-tekster på. Det giver noget dynamik til virksomheden. Uden det kan man nogle gange få lidt tunnelsyn.”
Neija er glad for alt det, hun tager med fra sin praktikperiode i VestsjællandsCentret. Gennem en praktikperiode på 5 måneder har der både været personlig og faglig læring.
”Det har været godt at få tingene mellem hænderne og arbejde med at sætte hjemmeside op og skrive tekster. Jeg har lært om god markedsføring og været med til at lave kampagnevideoer,” fortæller Neija.
Det lokale og det virkelighedsnære
At få tingene mellem hænderne er noget af det, der særligt tiltaler Neija ved uddannelsen, da der generelt er en god vekselvirkning mellem det praktiske og teoretiske. Der er flere gange blevet arbejdet med virkelighedsnære cases på studiet, hvor lokale virksomheder er blevet inddraget i undervisningen.
I introdagene ved studiestart, havde Slagelse Musikhus lavet en konkurrence, hvor de PBA-studerende skulle komme med et koncept for, hvordan de bedst muligt kunne lave en Halloween aften i musikhuset. De studerende fremlagde deres idéer, hvorefter en vindergruppe blev kåret.
Et andet eksempel på et længere undervisningsforløb med en virksomhed, var et forløb med Harboe Bryggeri i Skælskør. Her var de studerende først på virksomhedsbesøg. Derefter kunne de vælge mellem tre cases, de skulle løse. Til sidst skulle de til en afsluttende eksamen, hvor de fremlagde deres cases.
Kobling mellem uddannelse og erhvervsliv
I Byrådet er Jane Dahl formand for et udvalg, der handler om beskæftigelse, uddannelse og erhverv. Om dette fortæller Jane:
”Jeg har et ønske om at etablere en tættere kontakt mellem vores lokale uddannelser og erhvervsvirksomheder. Men der er et missing link i forbindelse med at få studerende i praktik. Udfordringen kan være, at de studerende ikke ved, hvad de skal byde ind med, og virksomhederne ikke ved, hvad de studerende kan.”
Jane Dahl argumenterer for, at der er mange både små og mellemstore virksomheder i Slagelse Kommune, som kan have gavn af en praktikant fra PBA’en i Engelsk og Digital Markedskommunikation. De studerende kan f.eks. hjælpe med at få virksomheden på LinkedIn eller arbejde med deres hjemmeside.
”Vi skal blive bedre til at fortælle hinanden de gode historier. Mange råber på kvalificeret arbejdskraft. Man skal turde tro på at det at have studerende i praktik bidrager til vækst,” siger Jane.
Lige som en virksomhed kan have gavn af en praktikant, kan den studerende blive inspireret af virksomhedens arbejde til det videre studie. I sit kommende bachelorprojekt tager Neija nemlig udgangspunkt i en strategi, som Vestsjællands Centret er ved at udvikle. En strategi, der handler om, hvilken markedsføring skal man bruge til den modne kvinde.
Uddannelsens veje
Når man læser en PBA i Engelsk og Digital Markedskommunikation, foregår en del af undervisningen på engelsk. Neija skal også skrive sit bachelorprojekt på engelsk. Hun synes, det er fedt, at uddannelsen lukker op for to veje; en kommunikativ, sproglig del og en markedsføringsdel.
Den engelske del af uddannelsen, med undervisning i bl.a. international virksomhedskommunikation, appellerer til folk, der gerne vil ud i virksomheder, som arbejder med eksport.
Er man som PBA-studerende usikker på, hvilken vej man vil gå, er praktikperioden på de 5 måneder en god mulighed for at få prøvet en retning af.
På Zealand kan du, med en gymnasial studentereksamen, læse flere forskellige, videregående uddannelser. Uanset hvilken uddannelse du vælger, er både Jane og Neija enige om, at Slagelse er en god by at være studerende i. Det er nemt at komme til byen, der er billige studieboliger og et godt studiemiljø og kulturliv.
De videregående uddannelser, du kan læse på Zealand i Slagelse ud over en PBA i Engelsk og Digital Markedskommunikation, er følgende erhvervsakademiuddannelser; Produktionsteknolog, Laborant, Multimediedesigner, Jordbrugsteknolog og Markedsføringsøkonom.