Det er nok ingen hemmelighed, at Dansk Folkeparti gerne havde set valget udskrevet for et par måneder siden, hvor man i meningsmålingerne lå et godt stykke over de 20 %, og faktisk i perioder udfordrede Venstre som det absolut største parti i Danmark. Kigger man på meningsmålingerne i dag, vil man se, at Dansk Folkeparti stadig ligger blandt de tre største partier, dog med ca. 19 % fra Voxmeters nyeste meningsmåling.
Lokal kandidat fra Ringsted
Dit Slagelse mødte den lokale folketingskandidat for Dansk Folkeparti Karin Nødgaard på hendes kontor på Christiansborg, hvor hun er valgt ind i Ringsted-kredsen. Karin Nødgaard er både født og opvokset i Ringsted, men nu stiller hun altså op i Slagelse-kredsen.
”Det er jo stadig Sjællands storkreds, og det er stadig meget lig hinanden områdemæssigt. Generelt er jeg jo kommet en hel del i Slagelse – både som privatperson og politiker. Især i mine yngre år har jeg haft en del kontakt til bl.a. Slagelse, da jeg dyrkede meget idræt”, siger Karin Nødgaard om sin tilknytning til Slagelse, der er noget tættere på Ringsted, end da hun i sin første folketingsperiode blev valgt ind i Vestjylland.
”Det er jo et spørgsmål om at følge med i, hvad der rører sig. Og så kommer man der jo; man kommer til gadekampagner, til markeder – både som privatperson og professionelt, og der synes jeg godt nok, at jeg møder mange mennesker”, siger hun, og mener ikke, der er den store forskel på Slagelse og Ringsted rent holdningsmæssigt. Hun understreger også, at hendes kendskab til og samarbejde med byrådsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti er ganske fornuftigt.
”Jeg har prøvet at etablere et samarbejde mellem vores byrådsgruppe og lokalforeningen i Slagelse, så man har en lokal forankring”, og hun uddyber; ”Det er vigtigt hele tiden at have den løbende dialog med sit bagland. Jeg sætter allermest pris på, at man undervejs kan bruge hinanden, når der er behov for det”, siger Karin Nødgaard om sit lokale samarbejde.
Og for Karin Nødgaard er det netop afgørende, at kommunen også selv er i stand til at klare en række af problemerne, både når det gælder forvaltningen af love og de såkaldte ’udkantsproblemer’:
”Så længe vi gerne vil have et kommunalt selvstyre, er det vigtigt, at vi lader kommunen tage ansvar for nogle ting. Jeg bryder mig ikke om udtrykket ’udkantsdanmark’, og netop derfor er Dansk Folkeparti også meget optaget af landdistriktspolitik”, siger Karin Nødgaard til spørgsmålet om mere statslig indblanding i kommunerne, hvilket hun i nogle tilfælde godt kunne se en mening i; bl.a. på socialområdet:
”Nogle områder forvalter kommunerne vældigt godt selv, men andre områder går ikke lige så godt; bl.a. i forhold til udsatte børn, hvor man godt kunne give nogle klarere rammer fra Christiansborg”, siger socialordføreren fra Dansk Folkeparti, der fortæller, at børn og unge faktisk var årsagen til, at hun gik ind i politik, da hun som folkeskolelærer gennem 15 år havde oplevet familien Danmark på godt og ondt:
”Jeg gik ind i politik, fordi jeg kunne se, at nogle børn og unge havde brug for hjælp. Jeg kunne se, at det velfærdssamfund, vi havde og har i Danmark, ikke kunne blive ved. Jeg gik ind for at prøve at forhindre det knæk”, siger den efterhånden erfarne DF-politiker.
Velfærdsstatens fremtidige status
Og for at forhindre velfærdsstatens knæk mener Karin Nødgaard, at vi må genfinde respekten for statens ydelser. Hun mener, at vi skal gøre op med den krævementalitet, som er blevet herskende i det danske samfund, hvor man forventer altid at kunne få:
”Det er vigtigt for mig, at vi har et velfærdssamfund, der kan tage sig af de svageste. Det betyder, at man aldrig må udnytte systemet; det er jo også derfor, at jeg kan blive ganske harm, når jeg hører om sager med socialt bedrageri. Men det handler også om at respektere staten, og ikke bare kræve fra den”, siger Karin Nødgaard og uddyber med en anekdote om et ældre ægtepar, der skrev og ikke kunne forstå, at de ikke kunne få en ældrecheck.
”Den almindelige holdning bør være, at de der har brug for hjælp skal have det, så vi skal ikke bare kræve”, siger Karin Nødgaard udtrykkeligt.
Og netop også velfærdssamfundet bliver en af de debatter, der kommer til at fylde meget på de landsdækkende tv-stationer ligeså vel som i de små forsamlingshuse, når valget endelig udskrives, hvis man skal tro Karin Nødgaard:
”Jeg er ikke sikker på, at velfærdssamfundet kan bevares i dens nuværende forfatning. Og det er jo noget, der er tæt på folks hverdag – det interesserer folk”, siger Karin Nødgaard, der hele tiden henviser til, at det koster mange penge at drive et velfærdssamfund.
Dit Slagelse måtte naturligvis konfrontere Karin Nødgaard med de såkaldte ”Tulliarder”, hvilket hun med det samme kunne dementere:
”Hvis ikke et politisk parti har visioner, er der noget galt. Vi har jo ikke sat nogen udløbsdato, men blot lavet en ønskeliste over ting, som vi kunne forestille os blev indført”, siger hun, og mener, at kampagnen med ”tulliarderne” ramte afsenderne som en boomerang.
Indvandrere og asylansøgere
En anden ting, der typisk forbindes med Dansk Folkeparti, er deres kritiske holdning til indvandrere og asylansøgere, som Karin Nødgaard også mener bliver et afgørende punkt på dagsordenen til folketingsvalget. Problemerne i Slagelse Kommune med særligt Ringparken og Motalavej har folketingskandidatens opmærksomhed, og som idrætsordfører mener hun, at kunne hjælpe med nogle af problemerne:
”En mærkesag er jo at forbinde idræt med andre fagområder. Det har man haft succes med i bl.a. Slagelse, med det projekt der hedder Get2Sport, hvor man får børnene i udsatte boligområder sammen omkring en ting, ligesom forældrene er med til at bakke op omkring det”, siger Karin Nødgaard, der som både social- og idrætsordfører kan se, hvordan de to områder sagtens kan overlappe hinanden.
Fakta
Karin Nødgaard er social- og idrætsordfører for Dansk Folkeparti.
Hun har siddet i folketinget siden 2005.
Hun bor i Jystrup Midtsjælland og er uddannet folkeskolelærer.
/Theis Schønning