AOF Sydvest Sjælland har i løbet af året arrangeret en række foredragsrækker, der skal tage tilhørerne på så forskellige rejser som omkring kunsthistorie, Islamisk Stat og vores sprogudvikling; det bliver nogle begivenhedsrige foredragsrækker, der vil gøre tilhørere og interesserede klogere på de enkelte områder.
På Dit Slagelse har vi samlet en oversigt over SeniorUniversitetet foredragsrække 1, der alle finder sted på Slagelse Bibliotek:
Foredragsrække 1:
16. september: Borgerkrigen i Syrien.
v. Rune Friberg Lyme – Cand. Scient. Pol.
Da en lille gruppe teenagere startede demonstrationer i det sydlige Syrien i 2011, havde man nok ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at vi 4 år efter skulle have én af de værste borgerkrige i verdens historie. I foredraget vil Rune Friberg Lyme fortælle om baggrunden for krigen, hvordan den har udviklet sig samt tage os ind i syrisk politik; hvilke parter i kæmper i krigen, og har alle den samme målsætning? Det bliver en indføring i den syriske borgerkrig, som intet nyhedsprogram kan levere deslige.
23. september: Den Islamiske Stat.
v. Rune Friberg Lyme – Cand. Scient. Pol.
Den eksplosive og blodige fremfærd, som Islamisk Stat har praktiseret, har chokeret store dele af verdenen, og fået bl.a. Danmark til at sende jagerfly til Irak.
På ingen tid har det lykkes organisationen at skabe opmærksomhed om den ellers ukendte jihadi-salafistiske gruppe; nu er der erklæret et selvstændigt kalifat, med hvad der dertil hører. Rune Friberg Lyme vil give en indføring i IS’ historie, dens ideologi og opbygning samt hvorfor IS kan være så svær at bekæmpe.
30. september: Byens Pladser – Urbanitet og Æstetik.
v. Martin Zerlang – Professor.
I den vestlige kulturkreds danner pladsen den inderste cirkel. Her begynder det hele. Foredraget skitserer pladsens historie fra den græske agora og det romerske forum over middelaldertorvet, den italienske piazza, den franske place royale, den spanske plaza, den engelske residential square og videre til den moderne brydning mellem agorafobi og anlæg af nye pladser; herunder pladser i cyberspace.
7. oktober: Godhavn – dansk-grøndlandske historie?
v. Iben Mondrup – forfatter.
Billedkunstner og forfatter Iben Mondrup fortæller om sin egen roman, Godhavn, der har høstet gode anmeldelser i de fleste dagblade.
Romanen handler om en dansk familie, der flytter til Grønland. Romanen fortælles gennem de tre søskende, der alle har et forskellige perspektiv på tilværelsen i den nye by; kun den stærkeste overlever i det gamle fangersamfund på Grønland.
Også menneskets drift betyder meget for historien, når kun den stærkeste overlever; men hvad betyder det også at vokse op et sted langt mod nord? Bogens rå og sanselige tone efterlader ikke just læseren med et indtryk af en tryg og hyggelig barndom.
14. oktober: Halfdan Rasmussen – Hvem har malet himlen blå?
v. Jeannet Ulrikkeholm – Cand. mag., ekstern lektor og sanger.
Halfdan Rasmussen har skrevet mange digte og sange til børn, hvilket enhver boghandler ville kunne nikke genkendende til, da forfatterens værker stadig hører til blandt de mest populære. Det er dog ikke kun børnedigte, den garvede forfatter skrev; han har skrevet filosofiske digte for voksne, hvor han lufter interessante tanker om alt mellem himmel og jord.
Ydermere er Halfdan Rasmussen faktisk en erotisk digter, og en mand der i al almindelighed satte stor pris på kvinders selskab. Han giftede sig med en digter, men forelskedes senere i Benny Andersens kone. Hvad det kom til at betyde for Rasmussens forfatterskab kan du blandt meget andet få at vide til dette foredrag.
Det koster 500 kr. at købe adgang til hele foredragsrækken ved henvendelse på telefon 21 13 01 02. Her tilmelder man sig hold 16001. Tilmelding kan også foretages her.
Det er også muligt kun at komme til et enkelt foredrag for 130 kr; billetter fås ved indgangen.