Slagelse kommune er på den triste top 10 over kommuner med den største andel af børn, der vokser op i fattigdom.
De fleste glæder sig til jul med overflod af mad og gaver, men samtidig går mange familier en hård tid i møde, hvor valget alt for ofte står mellem varmt tøj, ordentlig mad, gaver og julefejring. 50.000 børn vokser nemlig op i fattigdom i Danmark, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Også Lolland kommune og Guldborgsund kommune er på den triste top 10 over kommuner med den største andel af børn, der vokser op i fattigdom. Ikke mindre end syv af kommunerne på Sjælland og Lolland Falster er på den triste top 10. Men alle andre kommuner i regionen har også en høj andel af børn, der vokser op i fattigdom. Faktisk sidder der i gennemsnit mellem et og to børn i hver eneste af regionens skoleklasser, som vokser op i fattigdom.
Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
-Vi lader de børn i stikken, når vi bare acceptere, at forældrene må vælge mellem mad, tøj og medicin. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt i et rigt land som Danmark, siger Anne Valentina Berthelsen, SFs MF’er i Sjællands Storkreds og besiddende på Lolland Falster.
SF og Enhedslisten vil derfor have en fattigdomslov. Den skal forpligte Folketinget på at halvere antallet af fattige danskere inden 2030. Fattigdomsloven skal indeholde en konkret handleplan, og et fattigdomsråd, der skal følge op på initiativerne og at udviklingen går den rigtige vej.
-Hvis vi skal gøre en ende på fattigdom, så skal der meget mere til end penge på kontoen. Vi skal fjerne de ting, der står i vejen for at børnene kan gå en lysere fremtid i møde, siger Anne Valentina Berthelsen, SFs MF’er i Sjællands Storkreds og besiddende på Lolland Falster.
Flere forskningsstudier peger på, at en barndom i fattigdom medfører dårligere uddannelse, længere perioder som arbejdsløs, elendigt helbred og mindre indkomst som voksne. Det er med til at fastholde folk i fattigdom gennem generationer.
-Det ødelægger børnenes fremtid, når fattigdom får lov at kaste skygger langt ind i voksenlivet. Det er så uretfærdigt, fordi er ikke skyld i deres forældres situation. Derfor skal vi som samfund hjælpe børnene med at bryde ud af den onde cirkel, SFs MF’er i Sjællands Storkreds og besiddende på Lolland Falster.
Tallene fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan læses her:
https://www.ae.dk/analyse/2024-11-flere-boern-vokser-op-i-fattigdom