Sundhedsudvalget har besluttet at afsætte 400.000 kr. til at igangsætte en indsats i dagtilbud, skoler og klubber, der skal styrke børns og unges digitale dannelse. Indsatsen sker i tæt samarbejde mellem Sundhedsudvalget og Børne- og Ungeudvalget.

Skærmbrug fylder i dagligdagen hos mange børn og unge, og det kan have betydning for deres søvn, fysiske aktivitet, stress, sociale relationer og ikke mindst for fællesskaberne i hverdagen. For at skabe en bedre balance og understøtte gode digitale vaner hos børn og unge har Sundhedsudvalget i Slagelse Kommune besluttet at igangsætte en ny indsats.

Indsatsen skal skabe en rød tråd i arbejdet med digitale vaner og give både børn, unge, forældre og medarbejdere de rette værktøjer. Blandt initiativerne er en digital certificering af dagtilbud, skoler og klubber. Det betyder blandt andet tydelige fælles retningslinjer for digital adfærd, oplysning og kompetenceudvikling af medarbejdere, samt inddragelse af forældre og elever. Den digitale certificering understøttes af lokale aktiviteter med fokus på trivsel, fællesskab også uden for den digitale verden, leg og søvn, inspireret af metoder fra ABC for mental sundhed og initiativer fra Just Human. Formålet er desuden at styrke børns og unges deltagelse i fællesskaber uden for den digitale verden og reducere den passive skærmtid.

Støtte til at navigere i den digitale verden
– Digitale muligheder giver i hverdagen både fordele og ulemper for sundheden. Den dobbelthed skal vi understøtte. Derfor er det vigtigt, at vi starter tidligt med at understøtte børn og unge i at navigere i den digitale verden på en sund måde. Det er en investering i deres trivsel og fremtid, udtaler sundhedsudvalget og Børne- og Ungeudvalget i en fælles udtalelse.

Indsatsen starter i foråret 2025 med et pilotprojekt i et udvalgt lokalområde, hvor dagtilbud, skole og klubtilbud bliver certificeret. Erfaringerne fra pilotprojektet skal være med til at danne grundlag for, om indsatsen senere skal udbredes til resten af kommunen.

Bruge digitale medier på en sund og ansvarlig måde
– Vi ser et stigende behov for at arbejde målrettet med digitale vaner, både i hjemmet og i institutionerne. Med denne indsats er vi med til at tage et vigtigt skridt i retningen af en bæredygtig digital kultur, hvor børn og unge lærer at bruge digitale medier på en sund og ansvarlig måde, så de samtidig kan navigere trygt i den digitale verden, lyder det samstemmende fra de to udvalg.

Indsatsen tager afsæt i Budgetaftalen 2025-2028 samt kommunens Sundhedspolitik.

Foto: ABW