Det lå ikke lige i kortene, at en tidligere lastvognsgarage i Slotsgade i Slagelse en dag skulle danne rammen om fem topmoderne rækkehuse. Med en placering i et baghus, og en ejendomsudvikler der ikke tidligere havde prøvet at transformere en gammel bygning til en helt ny funktion, var det ikke den oplagte løsning. Derfor havde man heller ingen fornemmelse af, om der ville være efterspørgsel i Slagelse på denne type bolig.

I det hele taget var købet af den gamle garage ifølge Alantia ApS, som står bag projektet, et impulskøb, fordi man allerede ejede forhuset og andre bygninger i gården. Og fordi den gamle garage trods alt havde en god beliggenhed med kun få minutters gang til Slagelses bymidte, charmende torve og butiks- og caféliv.

Men alligevel står der i dag på den gamle garagegrund fem flotte rækkehuse på hver 80 kvadratmeter, som alle blev udlejet på rekordtid.

Der var mod til bæredygtig byrumstransformation

Det mod, der blev udvist med denne satsning, og den innovative tilgang til at udnytte en gammel bygnings sunde betonkonstruktioner, man ellers ville være fristet til at rive ned og erstatte af nybyggeri, er den primære grund til, at Renoverprisens Nomineringsudvalg har nomineret rækkehusene i Slagelse til Renoverprisen 2024.

Projektet taler ind i bæredygtig transformation af byrum i en tid, hvor der er brug for at flere bygninger bliver omdannet og renoveret fremfor blot at blive revet ned. Det handler om se alle bygninger som brugbare uanset deres oprindelige funktion. Projektet viser også, at byer ved hjælp af arkitektur og planløsninger, der appellerer, kan tiltrække nye borgere – især i en fremtid, hvor hjemmearbejde bliver mere udbredt. Det kan dermed være et eksempel til efterfølgelse i mange andre byer.

Flotte rumlige kvaliteter med ovenlys og rå beton

Selve byggeriet, der er flot designet i New Yorker-stil, havde ifølge arkitekten som største udfordring at få skabt lys i boligerne, fordi der kun er facadevinduer på én side, som endda vender mod nord. Denne udfordring er løst ved at trække lys ind i rækkehusene via ovenlysvinduer i stuen med dobbelt loftshøjde og på badeværelset. I både køkkenet i stueplan og soveværelset på den halve førstesal med soveværelset kommer der dagslys ind via de nordvendte facadevinduer mod gården.

Denne udformning skaber en fin rumoplevelse på de forholdsvis få kvadratmeter og er et godt eksempel på, hvordan man ved at vælge renovering møder noget, der først kan opleves som et benspænd, men der sidenhen viser sig at kunne bruges til at skabe rumlige kvaliteter. Man har her fået et andet lys og nogle andre indretningsmuligheder og rumhøjder, end et nybyggeri på samme sted havde kunnet tilbyde. Desuden har man kunnet bygge helt til skel, hvilket ikke ville have været muligt uden bevarelse af de bærende betonkonstruktioner.

I det hele taget har der været fokus på detaljer og materialevalg. Indvendigt er betonkonstruktionerne bevaret i deres rå form med tydelig reminiscens til den gamle garage, og den indlejrede CO2 i de gamle konstruktioner udnyttes dermed i de nye rækkehuse. Akustik og lyddæmpning har også været i fokus – bl.a. er der i stuen en endevæg med akustikpanel i træ – og ifølge en af beboerne er lydforholdene så gode, at et tændt fjernsyn i stuen ikke forstyrrer, når man er i soveværelset på førstesalen, selvom der ikke er nogen dør at lukke.

Retro i baggården

Udvendigt har facaderne beklædning af træ over og under vinduer og døre, og skifer, som changerer i farverne grå og rust, på resten af arealet. Dette udtryk passer godt til de øvrige bygninger i baggården og skaber et nostalgisk link til historien ved at visualisere åbningerne, hvor lastbilerne i tidligere tider kørte ind i garage.

Hvert rækkehus har i baggården desuden sin egen lille forhave og parkeringsplads.

Et lokalt projekt

Håndværksmæssigt er projektet godt og gedigent udført i fagentrepriser på el-, vvs- og murerarbejdet af lokale håndværksvirksomheder, mens det øvrige arbejde er lavet af Alantias egne håndværkere. Virksomheden ejer i forvejen 400 udlejningsejendomme i Slagelse.44

 

For en tidligere lastvognsgarage, som indtil for nylig blot blev brugt til opbevaring, er det nye tider. Efter en intensiv ombygningsproces er garagen blevet omdannet til fem moderne New Yorker- inspirerede rækkehuse i to plan ved genbrug af den eksisterende betonkonstruktion. Projektet er nomineret til Renoverprisen 2024. (Fotos: Thomas Muus).