Udstillingen ’Skyggekrigerne’ åbner på Slagelse Museum den 4. maj kl. 10-16 med fri entre.
Alle voksne i Europa kender historien om 2. verdenskrig, og hvordan modstandsbevægelserne understøttede de allieredes krig mod Nazityskland. Eller gør de?
80 år efter Danmarks befrielse inviterer udstillingen ’Skyggekrigerne’ ind i en verden af hemmelige missioner, modstandsarbejde, dramatiske begivenheder og ufattelige ofre under besættelsen af Danmark fra 1940-1945. Fokus er på SOE (Special Operations Executive), den engelske efterretnings- og agenttjeneste, der fik Danmark organiseret i et kompliceret modstandsnetværk på tværs af politiske fløje.
Få indblik i, hvordan agenter blev trænet til hemmelige aktioner i Danmark og se agenternes værktøj – lyddæmpede pistoler, sprængstof og hemmeligt kommunikationsudstyr og cyanid- og amfetaminkapsler, der kunne bruges af agenterne i de yderste situationer: til at tage livet af sig selv hvis de blev fanget (for at undgå tortur) eller som ekstra energiboost under flugt.
Det var med livet som indsats, at modstandsgrupperne modtog våben, der blev nedkastet i containere fra engelske flyvere. Hvis tyskerne opdagede det, betød det dødsstraf. Containerne var tunge. Prøv selv at løfte en fuldt lastet container, som hvis den var fyldt med våben og sprængstof. Ikke alle leveringerne gik godt. Se bl.a. vragresterne efter et britisk Royal Air Force-fly, der styrtede ned på Sjælland. Mange britiske piloter og mandskab satte livet på spil over Sjælland for at støtte den danske modstandsbevægelse.
Faglig projektleder på ’Skyggekrigerne’ Karen Sivebæk Munk fortæller:
”Det har været spændende at arbejde med en tidsperiode i Danmarkshistorien som vi troede, at vi kendte, men hvor vi på museet har fået nogle overraskelser undervejs. Vestsjælland var dybt involveret i modstandskampen og samarbejdet med London på et langt højere niveau end hidtil kendt. Vi glæder os til at vise museumsgæsterne nogle af de særlige ting vi har i vores samling og ikke mindst fortælle om en tidsperiode, der sætter nutidens krig i Europa i perspektiv”.
Udstillingen, der er blevet til i tæt samarbejde mellem Museum Vestsjælland og britiske forskere med dyb indsigt i det britiske samarbejde med den danske modstandsbevægelse under krigen, har modtaget støtte fra både danske og engelske fonde: The Gerry Holdsworth Special Forces Charitable Trust i England, Augustinus Fonden og Brand af 1848 Fond.
Alle er velkomne til udstillingsåbningen. Der er kage og Richs erstatningskaffe til de første 100 gæster på dagen.
Tid: 4. maj 2025 kl. 10-16.
Kl. 11, 12, 13 og 14 er der introduktion (varighed ca. 20 min) til udstillingen.
Sted: Slagelse Museum, Bredegade 11A, Slagelse.
Intro til ’Skyggekrigerne’ den 8. maj kl. 19-21
Fortællinger om modstand under anden verdenskrig ved museumsinspektør og faglig projektleder Karen Sivebæk Munk. Hun tager os med igennem udstillingen og giver et indblik i nogle af de historier, skæbner og personlige fortællinger fra de modige kvinder og mænd, der kæmpede i skyggerne og gik til modstand under anden verdenskrig.
At gå til modstand trods myndighedernes advarsler med eget liv som indsats har krævet sin mand/kvinde. Hvilke dilemmaer stod helt almindelige borgere i, og hvorfor besatte Storbritannien Danmark 1945-47?
Intro til Skyggekrigerne er en del af Videnssalon 2025 – Våben i Vestsjælland.
Museum Vestsjælland har inviteret forskellige eksperter til en række med videnssaloner om våbenmagt, kamp, konflikt, forsvar, modstand og flugt fra forskellige sider, tider og steder med udgangspunkt i Vestsjælland.
Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via Museum Vestsjællands hjemmeside.
Tid: 8. maj kl. 19-21.
Sted: Slagelse Museum, Bredegade 11A, Slagelse.
