Mere end 337 elever fra 7. klasse får prøvet kræfter med erhvervsuddannelser gennem projektet Unge i Praksis, der kombinerer intro-undervisning på ZBC med praktik i det virkelige arbejdsliv.
Hvordan føles det egentlig at tage en erhvervsuddannelse?
Det spørgsmål får folkeskoleelever i Slagelse nu mulighed for at besvare gennem projektet Unge i Praksis. Projektet, som er tilrettelagt i samarbejde mellem Slagelse Kommune og ZBC, giver eleverne et konkret indblik i erhvervsuddannelsernes indhold og virkelighed.
Initiativet kombinerer to dages intro på ZBC med tre dages selvvalgt praktikforløb i en virksomhed, der repræsenterer en erhvervsuddannelse. På den måde får eleverne både faglig introduktion og praktisk erfaring – og en bedre forståelse af, hvordan skole og arbejdsmarked hænger sammen.
– Formålet er at give eleverne mulighed for at opleve erhvervsuddannelserne på egen krop. Det er noget andet end almindelig skolepraktik, fordi de først får faglig indsigt og derefter får lov til at afprøve det i virkeligheden, fortæller Mona Bouidar, uddannelsesvejleder i Slagelse Kommune.
Reelle erfaringer
En af de elever, der har deltaget i projektet, er Niels Vester fra Baggesenskolen i Slagelse kommune. Han har været i praktik på Madam Bagger og prøvet kræfter med livet i et rigtigt køkken.
– Jeg synes, det er spændende at være her. Man lærer at lave mad til andre og oplever det pres, man ikke får i skolen, fortæller Niels Vester.
Han har i praktikugen været med til at stå for alt lige fra hovedretter til desserter og indgår i den almene køkkendrift sammen med personalet.
Niels Vester nyder fællesskabet i køkkenet og føler sig mere selvsikker, efter han fik en introduktion til gastronomifaget på ZBC.
– Det er lidt federe end at sidde seks timer på en stol. Det her er en god måde at lære på, siger han.
Stærkt samarbejde
Michael Bang Dyrehave, uddannelseschef på ZBC Slagelse, fremhæver, at Unge i Praksis er en del af et stærkt og langvarigt samarbejde mellem Slagelse Kommune, UU i Slagelse og ZBC, som har vokset sig større år for år.
– Det er et projekt, der virker – og som eleverne tager med sig. De får prøvet deres kompetencer af og oplever sammenhængen mellem det teoretiske og det praktiske. Det styrker deres valgkompetence og gør dem mere bevidste om, hvad de vil, siger han.
Han understreger, at det er vigtigt at give eleverne flere og bedre valgmuligheder, og at ZBC oplever en reel interesse fra unge, som har været med i forløbet.
– Vi har oplevet flere solstrålehistorier – blandt andet elever, der har fået ros og anerkendelse fra de virksomheder, de har været i praktik hos. Det viser, at det her projekt både kan skabe faglig nysgerrighed og personligt overskud, fortæller han.
Gensidig gevinst
For ZBC betyder projektet, at de får en unik mulighed for at præsentere deres uddannelser for elever allerede fra 7. klasse. Det kan skabe nysgerrighed og potentielt inspirere flere til at vælge en erhvervsuddannelse, hvilket på sigt kan bidrage til at afhjælpe manglen på faglært arbejdskraft.
– Det her er ikke bare en introduktion – det er et første skridt ind i en mulig fremtid, siger Mona Bouidar og understreger, at projektet er en del af en større strategi for at øge andelen af faglærte i Danmark.
Flere skal med
Projektet fortsætter i de kommende skoleår, og både ZBC og samarbejdspartnerne har ambitioner om at engagere endnu flere elever og skoler.
– Det er et samarbejde, der har vist sit værd, og som vi glæder os til at videreføre. Det er med til at give eleverne reel indsigt og bedre muligheder for at vælge den rette vej,” afslutter Michael Bang Dyrehave.
Indtil videre er Marievangsskolen, Baggesenskolen, Broskolen, Solskinsskolen og Antvorskov Skole med i projektet.
