På byrådsmødet i mandags sagde et bredt flertal i Slagelse Byråd ja til at vedtage den nye kommuneplan, der berører hele Slagelse Kommune. Med en ny og tidssvarende kommuneplan, har Slagelse Kommune fået det bedste afsæt til at møde fremtiden, hvor bæredygtig udvikling, kvalitet og langtidsholdbarhed er i fokus.

Det siger byrådsmedlem og og næstformand i Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget,  Phillip Westh Weirup fra Det Konservative Folkeparti:

“De tre købstæder er sammen med øerne og landsbyerne rygraden i vores kommune. Slagelse med alle uddannelserne. Naturskønne Skælskør med det levende kulturliv. Korsør med vandet og de maritime oplevelser i baghaven. Og vores øer og landsbyer, hvor fællesskabet har plads til alle. I forrige kommuneplan satte vi mange gode skibe i vandet, som har fokus på at styrke alle dele af vores kommune. De indsatser holder vi fast i med den nye kommuneplan. Nu handler det om at holde snuden i sporet, så vi kan fortsætte den positive udvikling i hele kommunen.”

En afgørende faktor i den seneste udvikling er de mange nye boligbyggerier, der er blevet opført. Disse tiltag har gjort Slagelse Kommune endnu mere attraktiv for tilflyttere, og det har ikke gået ubemærket hen, som Philip Westh Weirup fremhæver:

“De mange nye byggerier er baggrunden for, at vi nu laver en boligpolitik som en del af kommuneplanen. Det er positivt, at vi ser så stor interesse for at bygge i vores kommune. Men det er ikke et succeskriterie blot at bygge nye boliger. Vi skal skabe rammerne for blandede og attraktive byer, hvor der er en variation af boligtyper, der er målrettet de målgrupper, vi ønsker at tiltrække. Boligpolitikken skal sikre, at vi skaber en bæredygtig boligudvikling i købstæderne, så vi får en god balance i kommunens demografiske udvikling.”

Et af de elementer i planen, der har haft særligt fokus, er rammerne for udviklingen af Slagelse by. Det er ikke blot de konservative, men også Venstre og Socialdemokratiet, der siden 2012 har arbejdet efter den fælles vision for Slagelse som regionens største og bedste videns- og uddannelsesby.

Stærke rødder i en omskiftelig tid
Ud over Phillip Westh Weirup, består den konservative byrådsgruppe af 1. viceborgmester Jane Dahl, byrådsmedlem Christopher Trung og Troels Christensen. 

Byrådsgruppen vil følge arbejdet med kommuneplanen tæt, og det har været vigtigt at tænke bæredygtighed, langtidsholdbarhed og kvalitet ind i udviklingen af kommunen. 

Det siger Jane Dahl på vegne af byrådsgruppen: 

“Én ting er boligtyperne. Noget andet er, hvordan de nye boliger ser ud. Det er vigtigt, at det, der bygges i dag, fremstår i en kvalitet, som vi er stolte af – både nu og om 50 år. Derfor vil vi meget gerne styrke dialogen om arkitektur allerede i den tidlige planlægning af nye byggerier. Det er baggrunden for, at vi i første omgang har lavet en arkitekturpolitik for Slagelse by, som stiller skarpt på nogle overordnede principper, og som også forholder sig til at skabe den nødvendige plads til befolkningsvækst i Slagelse by. Med andre ord: Stærke rødder i en omskiftelig tid.”

Bæredygtighed er i fokus
At der er behov for at bygge op i højden, er et af de nødvendige tiltag i en bæredygtig fremtid. Det understøttes af lektor på DTU Byg, Tove Lading, i en udtalelse til Videnskab.dk:

“Vi er nødt til at bygge tæt og bo tættere i en bæredygtig fremtid, ellers optager vi, hvad der må være af åbent land. Det kan ikke nytte noget, at vi alle tror, vi kan bo i parcelhuse, hvis det skal være bæredygtigt,” siger Tove Lading  til Videnskab.dk.

Bred politisk involvering
Traditionelt vedtages kommuneplanen sent i valgperioden, men denne gang tages der en ny tilgang. understreger Jane Dahl:

“Denne gang vedtages kommuneplanen tættere på starten af valgperioden, så det siddende byråd kan være med til at føre visionerne fra kommuneplanen ud i livet, og det kan kun lade sig gøre, hvis vi kommer hurtigt i gang.” 

Pressefoto