The Upper Hill har i løbet af valgkampen afholdt en række vælgermøder med de forskellige kandidater til folketinget fra Slagelse-kredsen. Den 16. juni kulminerede vælgermøderne med en paneldebat, hvor man havde hentet kandidaterne ind til en direkte debat med og imod hinanden – alt sammen styret af moderatoren Jens Møller.
Efter den vanlige introduktion fra de forskellige kandidater, der hver især fik et enkelt minut, gik aftenens moderator videre til de temaer, der skulle behandles denne tirsdag aften. Aftenen var delt ind i 3 etaper, hvor det første der skulle debatteres var sundhedsvæsenet. Og allerede her kunne skellene ses – men faktisk var der også overraskende enighed at spore mellem de to store partier, Venstre og Socialdemokraterne. Morten Dahlin indledte med at sige, at enhver patient skulle have én ansvarlig, i hvilket han blev bakket op af Tom Block fra Socialdemokraterne, der mente, at en enkelt patientansvarlig kunne fjerne uoverskueligheden ved et indlæggelsesforløb, der spredes over flere mennesker.
Der var også enighed om, at bureaukratiet skulle mindskes. Igen kom Venstres Morten Dahlin på banen med et eksempel fra Slagelse Sygehus, hvor man har kombineret visse systemer, der har gjort det muligt at overvåge patienter på intensiv. Tilhørerne talte en række sygeplejersker, der gerne ville vide, hvorfor man havde indført den kontrol – når nu alle talte om at rulle den tilbage. Regeringen vedtog i 2013 tillidsreformen, der med dens vedtagelse nærmest visnede hen i den offentlige debat. Troels Brandt fra Radikale gjorde opmærksom på, at det er lige netop reformer som tillidsreformen, der kan være med til at mindske bureaukratiet og fremme tilliden til de offentlige ansatte, hvilket han og Tom Block fra Socialdemokraterne mente var afgørende.
Aftenens næste tema blev som så mange gange før en udkantsdebat – denne gang dog med et twist. Jens Møller indledte med, at han var flyttet; uden dog at flytte adresse. Han ville fremover bo i fremtidsdanmark og ikke i udkantsdanmark. Spørgsmålet lød, hvad vi selv kunne gøre og hvad vi havde gjort for selv at fremme vores del af Danmark.
Her kom aftenens mest klare og distinkte svar dog fra Upper Hill selv, da ejeren Jacob Søndergaard rakte hånden i vejret og gav et klokkeklart eksempel på, hvad han havde gjort:
“Nu spurgte du, Jens, hvad vi selv havde gjort for at fremme vores eget område. Her på The Upper Hill er minimum 50 procent af vores råvarer lokale. Vi skal spørge os selv, hvad vi selv gør for området – vi ser massevis handle i Bilka eller andet, mens mange ikke aner, hvor mange gode gårdbutikker vi har rundt omkring Slagelse. Det er de små valg, som vi skal tænke over”, sagde Upper Hills ejer, der med sin korte tale høstede aftenens nok største klapsalve.
Aftenens sidste tema blev til de mange fremmødte skolelæreres store tilfredshed, folkeskolen. En stor lærerskare havde placeret sig midt i lokalet, da Jens Møller indledte debatten med, om det kunne være tilfredsstillende at flere fravalgte folkeskolen til fordel for privatskolen; og her anedes også uenighed i panelet. Thomas Vesth fra Liberal Alliance proklamerede, at det var folks frie valg om de valgte folkeskolen eller private skoler. Fra publikum harcelerede en tilhører dog privatskolerne for ikke at tage det sociale ansvar, som folkeskolerne i sagens natur er tvunget til; hun mente, at privatskolerne ikke burde sortere i de elever, de optager.
Herfra bevægede diskussionen sig over folkeskolereform – herunder inklusion. Tom Block undskyldte på regeringens vegne, at inklusionen havde udmøntet sig i en spareøvelse; modsat hensigten. Og Troels Brandt, der ligeledes repræsenterer et regeringsparti, undskyldte at man havde lavet en ‘One size fits all’ med folkeskolen. Både Enhedslisten og Alternativet mente, at reformen burde rulles tilbage – og det med en genforhandling af lærernes forhold til følge.
Debatten var meget interessant, og The Upper Hill har sjældent været så fyldt en tirsdag aften, som tilfældet var.
Sidste valgarrangement på The Upper Hill finder sted på valgaftenen torsdag, hvor der bliver serveret valgflæsk.
/Theis Schønning