Radikale, Venstre og Konservative havde Grundlovsdag inviteret til et tværpolitisk Grundlovsmøde i Gerlev Legepark til en fælles fejring af vores demokratiske fundament, hvor man havde inviteret borgmester Stén Knuth, klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen samt folketingskandidaterne Morten Dahlin, Rune Kristensen og Troels Brandt.
Solen udgjorde en perfekt ramme for det grundlovsmøde der, modsat sidste år, var overraskende venskabeligt. Da de samme partier sidste år var samlet i det røde pakhus ved Skælskør Havn, drejede talerne sig om politik, polemik og generel valgkampsstemning, hvorimod talerne denne Grundlovsdag i Gerlev var nærmest ryddet for politik; de drejede sig mere om glæden over fællesskabet.
Stén Knuth indledte talerækken med sine egne beretninger som borgmester for Slagelse Kommune. En anekdote fra Sørby Marked, hvor han havde taget en masse selfies – og hvor der også var blevet snakket en del politik; og som han sagde, var det ikke hans ambition at blande sig i valgkampen. Og dog måtte han sige, at hans oplevelser på bl.a. Sørby Marked havde bekræftet hans og Venstres betragtninger om, at Danmark skal være åbent for dem, der kan og vil.
Netop hele spørgsmålet om indvandrere forblev et tema; måske især set i lyset af terrorangrebet d. 14. februar i København. For en trussel mod den grundlov, som vi alle fejrer, er netop terrorisme og ekstremisme i alle dens afskygninger. Samtlige folketingskandidater var enige om, at vi bør hylde forsamlingsfriheden, ytringsfriheden – og alle den slags friheder, som vi i kraft af netop Grundloven har. Især i krisetider definerer vi os selv endnu mere ved hjælp af de grundlovssikrede rettigheder.
Det eneste konkrete politiske forslag kom faktisk fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, der i sin tale lagde op til ændring af Grundloven. Ideelt så han gerne, at man nedsatte en grundlovskommission, der under grundige overvejelser kunne komme med et nyt bud på en grundlov, der skulle være mere tidssvarende:
“Ved I hvilken styreform, vi har i Danmark ifølge Grundloven? Der står i Grundloven, at Danmark er indskrænket monarkisk. Derudover står der en masse rettigheder, som Kongen har; det skal man så bare vide, at man skal oversætte til ‘Regeringen’. Men det SKAL man vide”, hvorfor Rasmus Helveg Petersen opfordrede til, at man skiftede styreformen til ‘Demokrati’ og evt. fik rettet flere i hans øjne utidssvarende formuleringer.
Både hos Konservative og Venstre var man dog enige om, at det er Grundloven, der har medført dette pragtfulde samfund, og at Grundloven i sig selv repræsenterer en stolt historie om Danmarks moderne demokrati, og fortsat kan gøre det i dens nuværende form.
/Theis Schønning