Finn Møller arbejder i det snart helt forsvundne format og bruger det til unikke keramiske kunstværker – også med Tour de France som tema.

Et frimærke er i bund og grund en form for portræt, enten personer, dyr eller bygningsværker – og i naivistisk stil arbejder kunstneren videre med dette, hvor han har lavet en serie med den forestående gule fest som tema.

Værkerne måler 19*22 cm og de kan blive et rigtig godt minde om den gang Touren kom til Danmark og specielt over vores flotte Storebæltsbro. På nogle af værkerne er hans morsomme figur er klædt i gul trøje, på andre er det bare en lille cykel med en gul cykelrytter som markerer den store begivenhed.

Den gule cykel er klar

Naturligvis har kunstneren og galleriejeren også givet sit bidrag til Touren som kører kun 2 km fra hans galleri. En kunstnerisk model står foran galleriet og gør flot opmærksomt på den store begivenhed.

Humor i hans kunst

Finn Møller driver et stort kunstgalleri med 45 kunstnere på Vestsjælland, og han har siden han åbnede det i 2018 også solgt keramikfigurer fra egen hånd. Der skal være fokus på humor i min kunst! Siger han. Derfor kan alvorlige emner som Corona, krig og andre alvorlige ting godt tages op. Men keramikken startede med et aftenskolekursus for en del år siden, hvor han blev lokket med. Her fandt han arbejdet med den ”dumme” ler, afstressende og et rum hvor han kunne udtrykke sig kreativt.

At dreje en kop er ikke for alle

Når de andre kursister drejede fine skåle og krus, sad han i et hjørne og bare legede med sin klump ler. Når underviseren så hans figurer brød hun ofte sammen af grin, for de havde deres eget udtryk og de ville altid ”sige noget”. Kunstneren har aldrig lært at dreje, for som han siger – mine hænder vil ikke samarbejde om det.

Få nu lavet den frimærkesamling

Det begyndte med at han skulle til reception i Slagelses gamle posthus, og fik den ide at lave et frimærke i keramik som gave. Det faldt i god jord og så begyndte kreativiteten at buldre løs, der var jo pludselig mange motiver som kunne bruges i dette format, hvor der gennem tiden er portrætteret alt fra personer, dyr til bygningsværker. Han drillede sin kone med at det kunne være sjovt at lave en ”frimærkesamling” det kunne jo være at det kunne lokke pigerne til galleriet. Det var i starten af 2020, lige før Coronaen kom til Danmark. I den forbindelse med pandemien lukkede han sit kunstgalleri i en måned og fik besked af sin kone, nu har du chancen! Gå dog på værkstedet og få lavet den frimærkesamling!

Margrethe, Broen og alt det andet

Frimærkesamlingen startede beskedent med 50 unikke værker, det var portrætter af dronningen, prinsen, fisk, Storebæltsbroen, tegneseriefigurer og en fortolkning af et pressemøde! Gæsterne i galleriet, ikke kun kvinderne, tog godt imod både format og ide. Et af yndlingsmotiverne for kunstneren er Margrethe Off-line, eller er det Ulf – med en cigaret i munden og krone på hovedet, også fodboldlandsholdet og trøje nr 11, Storebæltsbroen med eller uden gul bil, Råberen, Læreren og Tour de France, lyserøde elefanter og sågar hotdogs er blevet fortolket.

Kunstneren har lavet portrætter af brudepar, jægere, fødselarer på bestilling – alle motiver står for skud, krydret med humor i overflod. Også julemærket er blevet fortolket og solgt i et begrænset antal, hvor halvdelen af salget er doneret til det lokale Julemærkehjem.
Indtil videre er det blevet til 4-500 unikke frimærker, de fleste i størrelse 19*22 cm, de kan opfattes som en moderne fortolkning af keramikreliefferne fra 1970erne, de er naive, rustikke og opfordrer til dialog – ansigterne har ofte store munde som om de vil sige noget til beskueren – hvad de også ofte gør.

Ikke kun frimærker

Kunstnerens krøllede hjerne kommer hele tiden på nye projekter og formater som skal prøves af – lige nu har Finn Møller ladet sig inspirere af de gamle portrætter som hænger i stuer og museer, ofte i ovale rammer med personer som vi måske ikke engang ved hvad hedder.

Det var under et besøg på den Danske Portrætsamling i Frederiksborg slot, at ideen kom til ham. Hvem har ikke siddet som barn og måske også som voksen, med en kuglepen tegnet briller og overskæg på portrætbilleder i avisen, det tror jeg vi alle har prøvet. Finn Møller har nu taget ideen et skridt videre og har lavet en stor unikke ”portrætter” i keramik, alle er på forskellig vis klædt ud som klovn, selv siger han at det er kærlige karikaturer som skal formidle glæde til beskueren.

Når vi kigger på disse værker der alle måler 23×29 cm, finder vi lighedspunkter med rigtige personer og der kommer et godt grin ud af det. Det er morsomt at høre at det kunne da godt være Fætter Jens! som er på det portræt der!” fortæller kunstneren om sine værker og tilføjer ”Formatet gør at vi associerer os frem til: det er en billedramme og derfor må det være et portræt”

Fred

Kunstneren griber dagen og oversætter det til keramik, den tragiske krig i Ukraine, fik ham til at lave et modsvar til krigs-knappen og han har derfor lavet 44 freds-knapper, én for hver million Ukrainere, disse sælges og 50% doneres til UNICEF

En snoet karriere før han som 58-årig sprang ud som keramikkunstner

Finn Møller blev uddannet i en lille købmandsbutik ude på landet, efter et par år som salgsassistent og butikschef, købte han i 1984 sammen med sin kone Jane, en lille købmandsbutik i Slagelse, herefter et supermarked i Korsør, som igen i 2000 blev skiftet ud med et stort havecenter som de startede helt fra bunden i et nedlagt gartneri. Havecentret blev generationsskiftet til datteren Line i 2017 og da de i mellemtiden havde købt byens gamle, slidte og nedlagte Mejeri, åbnede de i 2018 et 400 m2 stort kunstgalleri i de spændende gamle lokaler. MØLLER i mejeriet – kunstgalleri præsenterer kunst fra 45 danske kunstnere, hvoraf mange er keramikere som ham selv.
New York er indretning.

Kunstgalleriet er indrettet i osteafdelingen af mejeriet, man kan stadig se resterne af de originale indretninger, beton eller klinkegulve, hvide fliser på væggen og et enkelt rum bliver de gamle ostehylder brugt til udstilling af kunstværkerne. I den sorte fryser kan man se den gamle blæser og gulvet er belagt med træflis – saltrummet er fyldt med en stor lys-installation og skulle der være en gæst imellem som ikke er til kunst, er der masser af andet at kigge på.

Ude på landet!

En kommentar der ofte høres i galleriet er, hvorfor dog at man har lavet et så stort galleri uden for en større by, og det er nok rigtigt at der ville komme flere besøgende hvis det lå i byen, men vi bor i en lille landsby, som udvikles med nye virksomheder, ældre kollektiv og nye boliger – og der kommer faktisk rigtig mange besøgende til galleriet.

Når du skal vide mere:
Finn Møller tlf 29439147
MØLLER i mejeriet – Kunstgalleri, Støvlebækvej 1a, Kirke Stillinge, 4200 Slagelse
https://www.facebook.com/kunstmejeriet/ 

Pressefoto