Voksenlærlinges modenhed og livserfaring gør dem i stand til at gå ind i de udfordringer, der er på en moderne arbejdsplads. ”Deres faglige og personlige kvalifikationer er helt centrale for den ydelse, vi leverer”, siger skoleleder Ingolf Ingemann Damm fra Magleby Skolecenter.

Pressefoto af Mike Christensen (tv) Christina Henriksen (m), og Ingolf Damm (th)

I køkkenet på Magleby Skolecenter ved Skælskør går Christina Henriksen. Omgivet af potter, pander og friske råvarer er hun lige der, hvor hun jobmæssigt har ville være i mange år. Christina er voksenlærling og ved at uddanne sig til ernæringsassistent. Selvom hun har godt 2 år tilbage af sin uddannelse, er hun sikker på, at hun med et uddannelsesbevis i hånden kan fortsætte i den branche, hun brænder for.

Den entusiasme, som hun udviser, glæder skoleleder Ingolf Ingemann Damm på Magleby Skolecenter. For ham er det beviset på, at uddannelse ikke kun løfter den enkelte medarbejder, men også virksomheden.
– Vi har en politik om at uddanne voksenlærlinge. Det kan være nogle af vores ansatte, der ønsker en faglig uddannelse, eller det kan være ledige, som vi på den måde kan sikre et godt fundament til et fremtidigt job. Vi mener, at de virksomheder, der har mulighederne for at hjælpe, også har forpligtigelsen, siger han.

Et fagligt rygstød.
Magleby Skolecenter har godt 100 ansatte. Skolecentret er en specialskole for børn og unge fra mellem 6 og 28 år, der har brug for et særligt skoleforløb eller anden støtte i tilværelsen. Og fordi hverdagen handler om at bringe mennesker godt videre i livet, har man på skolecentret et særligt fokus på at give både unge som voksne et fagligt og personligt rygstød til at få et godt og solidt fodfæste på arbejdsmarked. For eksempel gennem uddannelse.

Ingolf Ingemann Damm ser det som en fordel, at voksenlærlingene har en livserfaring og modenhed at trække på. Og at de er klædt på til at tage del i de udfordringer, der er på en arbejdsplads.
– At arbejde med børn, unge eller voksne kræver modenhed og robusthed. Samt at man er bekendt med de almindelige krav, der handler om flid, punktlighed og ordentlighed. Det er krav som voksenlærlinge kan honorere, siger skolelederen.

Håndværket i spil.
Mike Christensen er en anden af de medarbejdere, der har taget en uddannelse som voksenlærling på stedet. Han blev udlært som ejendomsserviceteknikker i november 2019 og er nu fastansat. Han fortæller: – Jeg er egentlig uddannet pædagogisk assistent, men ville gerne dygtiggøre mig inden for det håndværksmæssige, hvor jeg også kunne bruge mine hænder. Min uddannelse har styrket mig praktisk og teoretisk. Det har været et meget fint forløb, og Magleby Skolecenter er en perfekt arbejdsplads for mig, som jo kender det pædagogiske miljø og omgangstonen.

Løft til hele virksomheden.
– Når vi ansætter en voksenlærling, så hjælper vi selvfølgelig den enkelte. Men vi hjælper også os selv. Det er vi meget bevidste om. Vi har ikke kunnet udvide, som vi har gjort gennem årene, uden at have et dygtigt og engageret personale. En voksenlærling er ikke blot med til at højne vores faglige kvalitet. Voksenlærlingen er også med til at give arbejdsmiljøet et løft gennem den arbejdsglæde og gå-på-mod, som vedkommende bringer med. Det smitter positivt af på os alle, siger Ingolf Ingemann Damm.

FAKTA OM VOKSENLÆRLINGE.
For at virksomheden kan få tilskud, skal voksenlærlingen opfylde ét af 3 krav:

• Være ufaglært.
• Være ledig faglært med forældet uddannelse, der ikke har været brugt i 5 år. (Pr. 1. august 2020 vil dette også gælde for beskæftigede faglærte.)
• Være faglært og have været ledig i mindst 6 måneder.
(Pr. 1. august 2020 vil det blive sat ned til mindst 3 måneder.)

*Lovgivning gældende ved pressemeddelelsens udsendelse.

Man kan kontakte Virksomhedsservice i Jobcenter Slagelse for yderligere information om mulighederne for voksenlærlinge.