Det kan næppe overraske: maj ender til den kølige og våde side. Men hvor vådt og hvor meget koldere ender maj egentlig i forhold til normalen? DMI’s klimatolog, Mikael Scharling, har kigget tallene og månedsprognosen igennem.

Maj ender næsten 2 °C under normalen

Maj har været usædvanlig kold ind til nu, og uden udsigt til markante ændringer på den front, forventes maj at ende på en gennemsnitstemperatur på ca. 9,6 grader. Holder vi det op mod klimanormalen, som er gennemsnittet over 30 år (fra 1991-2020) og lyder på 11,4 grader, ender maj sandsynligvis hele 1,8 °C under normalen. Maj 2021 kan derfor ende med at betegnes som meget kold, og den kan gå hen og blive den koldeste maj i 11 år.
Ifølge klimatolog Mikael Scharling er det dog ikke koldt nok til at ramme en top-10 over de koldeste maj måneder, og der er også et stykke ned til den koldeste maj, der faldt helt tilbage i 1902. Her endte middeltemperaturen på 8,1 °C.

Sandsynligvis den 2. vådeste maj nogensinde målt

Ifølge månedsprognosen vil de kommende uger give nogenlunde normale mængder nedbør for maj.
Hvis det holder, vil vi ende omkring den dobbelte mængde nedbør i forhold til klimanormalen (1991-2020), og måneden kan ende som den 2. vådeste maj, DMI har registreret siden 1874.
Den vådeste maj endte på 138 mm tilbage i 1983.

2. mest solfattige maj

Ofte er der, med modsat fortegn, en sammenhæng mellem mængden af regn og sol. Og det er i den grad også tilfældet denne maj måned. Med udsigt til blot 125 timers sol, ser det ud til, at vi lige akkurat får lidt over halvdelen af, hvad vi kan forvente af maj ud fra klimanormalen.
Ifølge Mikael Scharling kandiderer maj 2021 til at blive den 2. mest solfattige maj siden 1920, hvor de landsdækkende målinger af solskin startede.
Den solfattigste maj blev registreret i 1983 med 103 timer.

Læs mere hos DMI

Foto: ABW