Salonen 4xK i Skælskør holder Nørkledag hver onsdag eftermiddag og vil onsdag den 9. marts introducere nørkleri indenfor historisk broderi.

Broderi med historie

Der åbner sig en verden af flotte farver og fantastiske mønstre når tidl. håndarbejdslærer og middelalderentusiast Else Marie Pedersen fremviser broderi fra vikingetid og middelalder. Et meget kendt historiske broderi er det 70 m lange Bayeux-tapet, der dateres til 1000-tallet og i dag kan ses i Nordfrankrig. Det at skabe fortællinger med nål og tråd blev brugt i hele middelalderen og endnu i dag kan ret store broderede vægtæpper beundres i en række tyske tidligere nonneklostre.

Broderi er så meget mere end korssting

Korssting er nok det de fleste forbinder med broderi, men Else Marie Pedersen, der har interesseret sig for middelalder og broderi i mange år, fortæller, at korssting ikke var særligt udbredt i middelalderen. Bayeux-tapetet er således broderet med teknikker som nedlagt syning og kontursting. En særlig teknik er 1400-tallets ”briksting” der ofte ses i geometriske farverige mønstre. Else Marie Pedersen viser eksempler på både bayeux-sting, klostersting og briksting, når hun besøger Salonen onsdag den 9. marts mellem kl. 13 og 17.
Læg vejen forbi i Salonen, køb en kop kaffe og få en masse historier om broderi i vikingetid og middelalder.

Pressefoto