Sygehusene i Region Sjælland forbereder sig på en travl vinter med mange indlagte med coronavirus, influenza og andre luftvejssygdomme. Antallet af indlæggelser er stigende på sygehusene og særligt på de medicinske afdelinger. Fra midten af oktober og til nu er antallet af indlagte med COVID-19 steget fra 14 til 33.

– Situationen er alvorlig. COVID-19 er igen ved at få fat, og der er også RS-virus og influenza i omløb. Så vi forbereder os på et travlt efterår, hvor vores sygehuse kommer under pres. Vi har set, at COVID-19 kan udvikle sig lynhurtigt med stigende smittekurver og antal indlæggelser, siger koncerndirektør Jesper Gyllenborg.

Ud af de 33 indlagte med COVID-19 er 7 patienter indlagt på intensiv afdelinger. På de medicinske afdelinger er der generelt mange patienter i det her efterår, og det medfører overbelægning på flere afdelinger. Og de mange indlagte har betydning for andre patienter.

– ​Vi tager os af de mest syge og akutte patienter først, og jeg kan garantere, at vores sygehuse er klar til at tage imod alle, der har brug for behandling her og nu. Det betyder desværre, at det kan blive nødvendigt at udskyde operationer og aftaler, der ikke er akutte. Vi beklager det besvær, det kan give for patienter med aftaler på sygehusene, men vi er nødt til at behandle de patienter først, der har størst behov for hjælp fra sundhedsvæsenet, siger Jesper Gyllenborg.

Hvis sygehusene udskyder planlagte operationer og aftaler, vil patienten blive kontaktet direkte. Hvis man ikke får besked om andet, skal man møde frem til aftalt tid.

Region Sjælland tager nu også ekstra forholdsregler for at undgå at få coronasmitten ind på sygehusene. Alle patienter over 12 år bliver testet for COVID-19 ved akut indlæggelse, også selvom man er vaccineret. Sygehusene hænger i denne uge plakater op, der opfordrer patienter og pårørende til at være ekstra opmærksomme på tegn på coronasmitte.

– Kort og godt: Det bedste du kan gøre for at sikre dig selv og andre mod alvorlig COVID sygdom er at blive vaccineret – også tredje gang, hvis du allerede er fuldvaccineret og bliver tilbudt tredje stik. Og bliv testet, hvis du har symptomer, så vi hjælper hinanden med at holde smitten nede, siger Jesper Gyllenborg.

Kilde

Foto: JDL