Livet vender tilbage – Efter mange ugers hjemsendelse fik eleverne på Gerlev Idrætshøjskole endelig lov til at tage hul på deres højskoleophold mandag eftermiddag. Det skete som led i en yderligere genåbning af Danmark fra d. 15. marts.

Efter mange måneders total stilhed er kontrasten stor til det mylder af unge mennesker, der møder en på Gerlev Idrætshøjskole mandag eftermiddag. En efter en ankommer de til deres hjem for de næste måneder. Der bliver pendlet frem og tilbage mellem biler og værelser med armene fyldt med alt fra rulleskøjter til guitarer. Gennem de sidste dage er der blevet pakket hundredevis af kuffeter. Kuffeter der nu forsigtigt triller ind på Gerlev Idrætshøjskole, hvor nøglerne til deres liv de kommende måneder hænger klar.

Panik! Højskolerne genåbner

For få dage siden fik mange tusind højskoleelever beskeden, de havde ventet på i mere end to måneder. Højskolerne blev en del af mandagens genåbning af landets skoler.
For Thomas Birch Christensen, der er ny elev på Gerlev Idrætshøjskole udløste det både en hel del glæde, men også en smule panik:
”Min første tanke var ren lykke. Derefter blev jeg lidt stresset, fordi jeg havde nogle ting, jeg skulle have på plads, og jeg havde ikke så lang tid til at få det på plads på. Men det vigtigste var, at der skulle ske noget igen.”

Ud over Thomas Birch Christensen starter der omkring 90 nye elever på Gerlev. Derudover er der 10 elever, der har forlænget deres ophold fra i efteråret. En af dem er Emmaline Nielsen, der fortæller om den usikkerhed, der har været omkring genåbningen:
”Man turde næsten ikke tro på det. Hele weekenden var jeg faktisk også nervøs for, at der ville komme en eller anden ændring og at vi ville få af vide, at højskolerne ikke åbner alligevel.”

Endelig starter hverdagen

Gennem de sidste måneder har mange højskoleelever været fanget i stadiet mellem livet derhjemme og højskoleopholdet. Det var kun få dage inden, de skulle starte på højskole i januar, at det blev meldt ud, at nedlukningen ville fortsætte ind i det nye år. Derfor havde flere både opsagt lejlighed og job.

”Personligt sagde jeg op på mit arbejde tilbage i december, fordi jeg tænkte, at jeg skulle afsted i januar. Så jeg har bare siddet og ventet”, fortæller Thomas Birch Christensen.
Nu kan de mange unge endelig begynde deres højskoleliv og selvom det er en hverdag, der også vil være præget af håndsprit, mundbind og retningslinjer, vil der også være plads til nye venskaber og færre bekymringer.

”Jeg glæder mig bare til at få en hverdag, hvor man kan være sammen med andre igen. Hvor man ikke skal tænke på, om det kan lade sig gøre, og hvordan det kan lade sig gøre”, siger Emmaline Nielsen.

De kommende uger

I de kommende uger skal eleverne på Gerlev Idrætshøjskole isolere sig på højskolen. Først til påske får de mulighed for igen at vende hjem. Samtidig er det arrangeret at både elever og medarbejdere bliver testet for Covid-19 to gange om ugen. Dette er en tilføjelse til de retningslinjer, der også var gældende i efteråret herunder afstandskrav, opdeling i familiegrupper, ekstra rengøring og brug af mundbind.

Med isolation, test og retningslinjer som rammerne for højskoleopholdet bliver der mulighed for at eleverne kan være tætte med hinanden i mindre grupper, være aktive sammen og i det hele taget få en bid af det ungdomsliv, der ellers i høj grad har været lukket ned for det seneste år.

Forstander på Gerlev Idrætshøjskole, Tania Dethlefsen, glæder sig over, at eleverne, der har måtte vente længe i uvished, endelig kan komme i gang med deres højskoleophold:
”Gennem de sidste måneder har vi sammen med eleverne forsøgt at give kunstigt åndedræt til højskolefællesskabet. Derfor er det en stor glæde at se, hvordan det stadig lever, og hvordan eleverne bringer både forventninger, glæde og energi med ind på Gerlev.”

Pressefoto
Pressefoto
Pressefoto
Pressefoto
Pressefoto