Foto: RfST

Fire ud af ti forældre har oplevet at andre forældre har kørt for stærkt på skolevejene, når de har afleveret børn. En landsdækkende kampagne og politikontrol skal få flere til at sænke farten.

Når der bliver kørt for stærkt på skolevejene, er det af og til forældre, der sidder bag rattet med en for tung speederfod. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion og Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt 2.042 forældre i hele landet.

I undersøgelsen svarer knap fire ud af ti forældre, at de inden for det sidste år har oplevet, at andre forældre, der afleverer deres børn i skole, har kørt for stærkt, når de skulle videre. Det er et problem, da for høj fart skaber utryghed både blandt børn og voksne og øger risikoen for ulykker.

Har du inden for det seneste år oplevet, at andre forældre, der afleverer deres børn i skole, har kørt for stærkt i bil, når de skulle videre? (andel der svarer ja):
* Hele landet. 39 % * Nordjylland: 42 % * Midtjylland: 42 % * Syddanmark: 44 % * Hovedstaden: 34 % * Sjælland: 39 %
(Kilde: Epinion og Rådet for Sikker Trafik, maj 2021, 2.042 adspurgte forældre med skolebørn).

Desuden siger 34 % af forældrene, at de også har oplevet andre forældre være så optaget af deres mobil, at de ikke har set sig ordentligt for, når de skulle videre fra skolen.

– Selv om man har travlt med at aflevere sit barn og komme videre på arbejde, er det ikke en undskyldning for at køre for stærkt eller at være uopmærksom. Det er vigtigt, at vi alle viser hensyn i trafikken, for den dårlige trafikkultur er risikabel og kan brede sig som ringe i vandet, hvor flere kan begynde at gøre det samme, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Politiet er klar med kontroller
I august sidste år sigtede politiet flere end 7.000 personer for at køre for stærkt på skolevejene, da politiet gennemførte kontrol i forbindelse med skolestart.
Hos politiet oplever man også, at en del af dem, som de stopper, selv er forældre, der skal eller har afleveret deres børn i skole.

– Nogle bilister har for travlt med at bringe deres egne børn sikkert i skole og glemmer så at vise hensyn overfor andres børn, der går eller cykler til skole. For at få flere til at respektere fartgrænserne og være opmærksomme gennemfører politiet derfor også kontrol på skolevejene i år i forbindelse med skolestart, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Fra den 9. august og tre uger frem vil Rådet for Sikker Trafik og 94 kommuner gennemføre kampagnen “Børn på vej”, der kan ses skoleveje i hele landet. Kampagnen skal minde trafikanterne om at sænke farten, være opmærksomme og passe på skolebørnene. I uge 32 og 33 gennemfører politikredsene ekstra kontroller på vejene omkring skolerne.

Gode råd:

•Kør hjemmefra i god tid.

•Husk at børn kan have svært ved at overskue trafikken – vis ekstra hensyn til dem.

•Biler og fart skaber utryghed på skolevejene, så respekter fartgrænserne.

•Husk at du er rollemodel i trafikken for alle børn – også de andres.