Pressefoto

Der er lagt op til en stor teateraften hos Vestsjællands Teaterkreds, når teaterforeningen onsdag 27. oktober 2021 præsenterer Henrik Ibsens klassiker ’Gengangere’ på Slagelse Teater med bl.a. Waage Sandø og Pia Jondal på rollelisten. 450 har allerede sikret sig billet. Inden forestillingen har Waage Sandø endvidere sagt ja til at holde en introduktion i cafeen.

 Henrik Ibsen var på kvindernes side
Det viser han i mange af sine skuespil, men nok stærkest i de to store dramaer ’Et Dukkehjem’ og ’Gengangere’, der er skrevet kort efter hinanden. I ’Et Dukkehjem’ tog Ibsen fat i kvindens rolle i samfund og familie, i ’Gengangere’ graver han et spadestik dybere. Han viser, at den enkelte bærer ansvaret for sine handlinger. At bedrag i fortiden fører til skæbnesvangre valg i nutiden. I den borgerlige familie råder dobbeltmoral og hykleri og en håbløs drøm om et andet og ærligere samfund.

’Gengangere’ vakte skandale

Stykket vakte vild skandale i sin samtid, da Ibsen fortæller, at Fru Alvings unge søn Osvald lider af nedarvet syfilis efter sin far. En sygdom, der i samtiden ikke kunne behandles, og derfor langsomt udviklede sig til sindssyge. Den offentlige fordømmelse af skuespillet var total. Sandheden var ilde hørt og skulle fortrænges. Folkedomstolen havde talt, og Ibsen følte sig nødsaget til at forlade Norge.

Hvad man dengang derimod ikke gik så højt op i, var at stykkets omdrejningspunkt er en seksuel krænkelse. Fru Alving har for mange år siden overværet at hendes nu afdøde mand, kaptajn Alving nærmest havde voldtaget deres tjenestepige på spisestuebordet, og det er der kommet et såkaldt ’uægte barn’ ud af. Det skal skjules, barnet skal væk, skammen er for stor. Nu mange år efter kaptajnens død, beslutter Fru Alving at oprette et børnehjem i sin mands navn. Udadtil for at hædre en i offentlighedens opfattelse anstændig borger.

Nu har Fru Alving så taget kaptajn Alvings og tjenestepigens ’uægte’ barn Regine til sig som ung pige i huset. Og da hendes syfilissyge søn Osvald, efter ophold i udlandet kommer hjem, og som sin far gør krænkende tilnærmelser til Regine, som jo ovenikøbet er hans halvsøster, oplever Fru Alving chokeret ’gengangeriet’. På indvielsesdagen brænder børnehjemmet ned, og da Osvalds sygdom går i udbrud, ligger hele hendes tilværelse bogstaveligt talt i ruiner.

Stærkt og meget komplekst drama

’Gengangere’ er et stærkt og meget komplekst drama, et opgør med det stive og højborgerlige samfund, en kamp for kvindens ret til selv at bestemme over sit liv. Det har nogle knaldgode roller og er spændende som en krimi! Skrevet i 1882, men stadig rystende nutidigt. Klassisk teater, når det er bedst.

Introduktion med Waage Sandø

Efter forespørgsel fra teaterforeningen har Waage Sandø har sagt ja til at komme og holde en introduktion til forestillingen kl. 17.30. Waage Sandø er bl.a. kendt som skuespiller, instruktør og teaterchef. Han har medvirket i film som fx ‘Min fynske barndom’ og ‘Kun en pige’. På tv bliver han specielt husket for rollen som direktør Kaj Holger Nielsen i tv-serien ‘Krøniken’.

Waage Sandø vil bl.a. fortælle om forestillingen ‘Gengangere’ og arbejdet som skuespiller. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål undervejs.  Det er gratis at deltage, hvis man har billet til forestillingen, men kræver tilmelding til Teaterkontoret (begrænset antal pladser).

Billetter

’Gengangere’ kan opleves på Slagelse Teater onsdag 27. oktober 2021 kl. 19.30. Billetter kan købes på teaterkreds.dk