Panzermuseets Friluftsmarked, som afholdes i dagene 19.-20. september – begge dage fra kl. 10.00 – 17.00 – har lokale kræfter i madteltet. Hele markedet vil bære præg af lokale producenter inden for håndværk, økologi og oplevelser, og madteltet vil være et samlingspunkt for alt, hvad det lokale marked kan byder på.

friluftsmarkedgrafikPanzermuseets Friluftsmarked er det gamle ”Kongskilde Marked”,  som er flyttet til de fantastiske rammer på arealerne hos Panzermuseet. Det var nødvendigt med nye rammer for markedet, da Kongskilde Friluftsgård som bekendt gik konkurs midt i juli.

Det er soranerne Gitte Olsen fra Hørhavegaard.dk og René de la Cruz fra KøkkenChefen.dk, som vil stå for forplejningen ved markedet. Gitte Olsen og René de la Cruz er begge med i front, når der tales lokale råvarer og økologi, og begge er med i SPIS SORØ, som de startede for tre år siden.

“I SPIS SORØ har vi begge arbejdet meget med lokale råvarer, da det er vigtigt at støtte op om de lokale producenter. Økologi er ikke det eneste vigtige, lokalt er mindst lige så vigtigt og godt”, fortæller  René de la Cruz. “Gitte har været med til at skubbe mig i den retning omkring lokalt og økologisk. Man kan godt smage forskel på et importeret æble fra Brasilien og et æble fra Kysøko, men vigtigheden af at æblet fra Kysøko er økologisk, det gør bare så stor en forskel. Det er ikke sprøjtet eller overfladebehandlet, og bedst af alt, det er frisk, sprødt, og så er det kun et kvarters transport fra Sorø”, fortæller han.

René de la Cruz og Gitte Olsen flankerer Chokoman
René de la Cruz og Gitte Olsen flankerer Chokoman

Gitte Olsen fortæller, at hun har lært meget om madlavning i et større perspektiv. “Jeg har været med René ude i flere forskellige arbejdsopgaver, hvor vi har lavet mad til flere end 100 mennesker. Jeg har været med til at partere kyllinger og arbejde med ferske kødprodukter på en måde, som jeg ikke før har prøvet, og når de ting bliver kombineret med grundværdierne om økologi og lokalt, så har vi i fællesskab skabt nogle gode resultater, som vi begge har været meget tilfredse med”, siger hun.

“Vi vil på markedsdagene udelukkende arbejde med lokale og økologiske råvarer. Vi kører selv rundt til de lokale producenter og henter de råvarer, som vi skal bruge. Det gør vi blandt andet for at hilse på og knytte kontakter til vores lokale producenter.
Der vil være forskellige menuer og retter på markedet. Nogle kan man nyde, mens man går rundt på markedet, andre kan man sidde og nyde i teltet eller ved de opstillede borde/bænke på plænen ved madteltet”, fortæller de to ildsjæle fra Sorø.