Den tredje kulturaftale mellem Kulturministeriet og de otte kommuner i Kulturregion Midt- og Vestsjælland for 2015-2018 fokuserer på formidling af den fælles kulturarv gennem projekt ”Danmark bliver til”, samarbejde mellem skoler og kunstmuseer og talentudvikling.Danmark-bliver-til-flyer_Side_1

De otte kommuner i Kulturregion Midt- og Vestsjælland – Holbæk, Kalundborg, Lejre, Odsherred, Ringsted, Roskilde, Slagelse og Sorø med knap 400.000 indbyggere – er nu klar til at indgå den tredje kulturaftale siden 2007 med Kulturministeriet om tværkommunalt samarbejde på kulturområdet for perioden 2015 til 2018. Formålet er at udbrede kendskabet, ejerskabet og adgangen til kunst og kulturarv for alle borgerne i Kulturregionen. Kulturaftalen fokuserer særligt på emnerne ”Kulturarv og Identitet” samt ”Børn, unge og udsyn” ved en række konkrete tværkommunale samarbejdsprojekter, blandt andet projektet ”Danmark bliver til”, ”Kunstrejsen”, som er et samarbejdsprojekt mellem skolerne og tre kunstmuseer, samt talentudvikling for unge på billedkunst- og musikområdet.

Større samarbejdsprojekter
Idéen med kulturaftalen er at etablere samarbejdsprojekter af en størrelse og kvalitet, som de enkelte kommuner ikke selv vil kunne løfte, men som gennem fællesskabet kan realiseres til gavn og glæde for borgere i de otte kommuner.  I den sidste aftaleperiode fra 2011-2014 har således været en forfatterskole, en dansefestival, et bandakademi, en festival for ung kunst foruden Billedkunstnerisk Grundkursus, togtet ”Da Danmark blev til” med blandt andet besøg af vikingeskibsmodellen Havhingsten og undervisningstilbuddet Kunstrejsen.

Målet med den nye fireårige aftale er blandt andet at gøre Kulturregionen til Danmarks centrum for formidlingen af Vikingetiden og Middelalderen, fordi Midt- og Vestsjælland spillede en afgørende rolle i udvikling og tilblivelsen af kongeriget Danmark, har en synlig og unik kulturarv samt en lang række faglige kompetencer på museer, oplevelsescentre, arkiver og undervisningsinstitutioner. Målet er også at fremme kulturturisme inden for dette emne og områdets maritime kultur.

Inden for indsatsområdet ”Børn, unge og udsyn” er det målet, at flest mulige børn og unge erfarer og oplever, at kunst og kultur er relevant, vigtig og en naturlig del af deres hverdag.

Til gavn for borgere og turister
Kulturgruppen har valgt at reservere en pulje til udvikling af nye projekter i den fireårige aftale. Formand for Kulturgruppen Anders Nielsen (A) fra Slagelse Kommune udtrykker stor glæde ved, at aftalen nu endelig er på plads: ”Jeg ser frem til, at vi nu for alvor kan tage fat i at få foldet de store værdifulde projekter ud, og jeg er overbevist om, at projekternes kvalitet vil bringe Kulturregionen på landkortet og være til stor glæde for både borgere og turister i vores område”, siger Anders Nielsen.

10 mio. kr. over fire år
Kulturministeriet bidrager med seks mio. kr. til projekter, der kan understøtte kulturregionens egne projekter, og Kulturregionen bidrager med samlet set 9,8 mio. kr. Beløbet er sammensat af tilskud fra hver kommune og tidligere Amtsmidler. Kommunerne i Midt- og Vestsjælland har en lang tradition for at samarbejde på kulturområdet helt tilbage fra de kulturforsøg, som daværende kulturminister Jytte Hilden satte i gang i amterne i midten af 1990’erne.

Kulturgruppen består af en 16 mand stor politisk styregruppe, som godkendte aftalen i foråret 2015, ligesom aftalen nu har været rundt i alle otte kommuner til godkendelse. Aftalen er nu landet på den nye kulturminister Bertel Haarders bord og underskriftsproceduren kan gå i gang. Udover den politiske styregruppe er der nedsat en administrativ følgegruppe med de otte kommuners kulturchefer/direktører, og Odsherred Kommune fortsætter som sekretariat for Kulturregion Midt- og Vestsjælland i den næste fireårige periode.